ISAC fond

Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAK fond) objavio je danas detaljnu analizu usaglašenosti Srbije sa deklaracijama EU u ovoj godini, ali i predstavio na koji način su to činile zemlje Zapadnog Balkana.

U izveštaju „Analiza usaglašavanja Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama Evropske unije: Pregled za prvu polovinu 2024. godine“ ističe se da je Srbija izbegavala da se usaglasi sa deklaracijama i merama usmerenim protiv Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, njihovih državljana, entiteta ili interesa.

“Jedan od glavnih razloga za ovakav stav ostaje pitanje Kosova, pošto Srbija nastavlja da traži podršku i Rusije i Kine u različitim međunarodnim forumima. Pored toga, Srbija nije uspela da se usaglasi sa deklaracijama i merama o drugim temama, koje su u većini slučajeva na neki način povezane sa Ruskom Federacijom ili sa oružanim sukobom koji je ona pokrenula u Ukrajini“, stoji u izveštaju ISAK Fonda.

Precizira se da je od 1. januara do 30. juna ove godine EU izdala 57 deklaracija, pozivajući kandidate i partnerske zemlje da se usaglase sa njima. Srbija se usaglasila sa 27 deklaracija i povezanim merama, dok se sa čak 30 nije usaglasila.

„Kada je reč o konkretnim pitanjima, Srbija se nije usaglasila sa jedanaest deklaracija ZSBP u vezi sa ratom u Ukrajini, pet o Globalnom režimu sankcija EU za ljudska prava, četiri koje se tiču unutrašnje situacije u Rusiji i četiri posvećene Iranu; dve koja se odnose na Moldaviju, i po jednom koje se odnose na sajber terorizam, Hong Kong (Kina) i Venecuelu. S druge strane, Srbija se usaglasila sa tri deklaracije ZSBP koje su se odnosile na Siriju, Burmu/Mjanmar i obeležavanje važnih međunarodnih datuma; po dve se odnose na Gvatemalu, Sudan, ISIL/Al-Kaidu; i sa po jednom u slučajevima sledećih tema/država: Iran, sajber, Pakistan, Senegal, Izrael, Hamas, Tunis, DR Kongo i Ruanda. Usaglašavanjem sa ovim deklaracijama, Srbija se usaglasila sa restriktivnim merama primenjenim u vezi sa ISIL-om/Al-Kaidom, terorizmom, Sirijom i Burmom/Mjanmarom“, precizira se.

U izveštaju se navodi da su od zemalja regiona koje su ujedno i kandidati za članstvo u EU, najveći, stopostotan procenat usaglašenosti imaju Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i Albanija. Srbija je iza njih sa 47 odsto usaglašenih deklaracija.

Među novijim kandidatima, Ukrajina je postigla usaglašenost od 93 odsto, a Moldavija 86 odsto. Turska, čiji je proces pristupanja efektivno zamrznut, zadržala je znatno nižu stopu usaglašenosti od sedam procenata, što odražava njen jedinstven status u procesu pristupanja.

Poređenja radi, zemlje koje nisu članice EU, a pripadaju Evropskom ekonomskom prostoru imaju veće stope usaglašenosti: Island sa 100 odsto, Lihtenštajn sa 98 odsto i Norveška sa 84 odsto.

„Među zemljama u inicijativi EU za Istočno partnerstvo, Jermenija, pod uticajem odnosa sa Rusijom i nedavnih sukoba u Nagorno-Karabahu, povećala je svoju usaglašenost na 30 odsto sa 18 odsto prethodne godine. Azerbejdžan se, s druge strane, nije usaglasio ni sa jednom deklaracijom tokom ovog perioda“, navodi se u ovom izveštaju.

Navodi se da je tokom prve polovine 2024. godine Srbija nastavila sa prethodim obrascima usaglašavanja sa deklaracijama Zajedničke spoljne i bezbednosne politike (ZSBP) EU koje objavljuje Visoki predstavnik za ZSBP, slično kao i 2022. i 2023. godine, kada je Srbija imala stope usaglašenosti od 48 odsto, odnosno 54 odsto.

Ove stope su najniže među zemljama kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana. Vredi napomenuti da, iako je EU usvojila svoj 14. paket sankcija Rusiji u junu 2024. godine, proces usaglašavanja nije završen do 30. juna i ovi podaci nisu uzeti u obzir u ovoj analizi.

Međutim, proces usaglašavanja za 12. paket sankcija (objavljen 18. decembra 2023.) je završen u januaru 2024. i ovaj paket je uzet u obzir. Kao što je navedeno u prethodnim
izveštajima, procenti usaglašenosti su samo deskriptivna kategorija koja ukazuje na opšti trend usaglašavanja.

„Konkretna pitanja oko kojih Srbija nije uspela da se usaglasi su unekoliko značajnija. Spoljnopolitičke deklaracije i mere koje su sadržane u njima mogu uključiti širok spektar pitanja, a često nisu sva podjednako važna za EU i njene države članice. Ove teme obuhvataju različita pitanja, od nametanja, izmene ili obnavljanja restriktivnih mera prema određenim državama do deklaracija o obeležavanju datuma od značaja za međunarodnu zajednicu“, stoji između ostalog u izveštaju.

2 COMMENTS

  1. НЕМА ПОТРЕБЕ ДАСЕ УСАГЛАШАВАМО СА ЕУ
    ЕУ ЈЕ СПОНЗОР албанцима.
    КО НОРМАЛАН ЖЕЛИ ПРЕГОВОРЕ КОЈИ УСЛОВЉАВАЈУ ДА СЕ ОДРЕКНЕШ СВОЈЕ ТЕРИТОРИЈЕ
    ТО НЕЋЕ УРАДИТИ НИТИ ЈЕДНА НОРМАЛНА ДРЖАВА
    Р1244УН
    КИМ ЈЕ СРБИЈА🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Bilo bi me sramota da je drugačije. Ovako znam da Srbija ima svoj argumentovani stav, a nije glavoklimač birokratama iz EU koji nam već 25 godina otimaju Kosovo i Metohiju !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here