EPA-EFE/Atef Safadi
Izraelski vojnici

Izraelska vojska je ušla dublje u južnu Gazu, nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao američkim poslanicima da je aktivno angažovan u vraćanju talaca kući.

Izraelsko bombardovanje je pojačano u nekoliko oblasti u Rafi, blizu granice sa Egiptom, dok su tenkove poslali na sever, zapad i u centar grada, rekli su stanovnici, prenosi Rojters.

Nekoliko Palestinaca je u današnjim sukobima ranjeno. Izraelska vojska je saopštila da su snage koje su delovale u Kan Junisu ubile desetine militanata i uništile oko 50 objekata vojne infrastrukture.

Borbe su poslednjih dana bile usredsređene oko istočnih gradova Bani Suaila, Al Zana i Al Karara, gde je vojska, kako je saopštila, pronašla tela pet Izraelaca koji su ubijeni u Hamasovom napadu 7. oktobra na Izrael.

Na početku rata Hamas je zarobio više od 250 talaca u napadu na Izrael i ubio 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. Izrael je uzvratio obećanjem da će iskoreniti Hamas u Gazi u devetomesečnom ratu u kojem je poginulo više od 39.000 Palestinaca, prema podacima zvaničnika Gaze.

Nekoliko osoba je ranjeno u istočnim gradovima tokom izraelskog granatiranja, dok su u vazdušnom napadu istočno od Kan Junisa poginule četiri osobe, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici, prenosi Rojters.

U govoru pred američkom Kongresom, Netanjahu je rekao da je njegova vlada aktivno uključena u traženje oslobađanja preostalih talaca i da je uveren da će uspeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here