commons.wikimedia.org/www.flickr.com/people/45644610@N03
Izraelska vojska

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su mete vazdušnog napada na humanitarnu zonu koju je odredio Izrael na jugu Gaze bila tri visoko rangirana operativca Hamasa.

Izraelska vojska je navela da su to Samer Ismail Hader Abu Daka, šef Hamasovih vazdušnih snaga, Osama Tabaš, šef nadzora i meta u Hamasovom obaveštajnom odeljenju i Aiman Mabhouh, još jedan visoki oficir Hamasa, preneo je Tajms of Izrael.

Sva trojica su bili “direktno umešani u masakr 7. oktobra” i u druge napade na vojsku u Gazi i na Izrael poslednjih meseci, navele su IDF.

Izraelska vojska je saopštila da je preduzela korake da ublaži posledice na civile tokom napada, uključujući “dugo prikupljanje obaveštajnih podataka” i kontinuirani nadzor iz vazduha u satima pre napada, “na način koji je proveravao prisustvo (meta) u tom području zajedno sa drugim teroristima”.

Zvaničnici Hamasa tvrde da je u napadu koji je izveden tokom noći poginulo 40 ljudi, a 60 je povređeno. IDF osporava tu tvrdnju i ističe da “uopšteno gledano i prema preliminarnim podacima, brojke koje je objavio Hamasov vladin ured za informisanje u Gazi, nisu u skladu sa informacijama koje poseduje IDF, s obzirom na preciznost korišćene municije i napada”.

“Uprkos opsežnim merama koje je IDF preduzela da omogući stanovništvu Gaze da se udalji iz zona borbenih dejstava, uključujući određivanje humanitarne zone, teroristička organizacija Hamas nastavlja da uvlači svoje operativce i vojnu infrastrukturu u humanitarnu oblast i sistematski koristi civile Gaze kao živi štit za svoje terorističke aktivnosti”, dodala je vojska.

Civilna odbrana Gaze saopštila je da je u napadu na palestinski kamp u oblasti al-Mavasi u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, poginulo najmanje 40, a ranjeno 60 osoba.

Ona je navela da je pogođeno najmanje 20 šatora u kojima su spavali raseljeni Palestinci, prenela je Al džazira.

Oblast Al-Mavasi, gde postoji veliki privremeni kamp za prihvat palestinskih izbeglica, izraelska vojska je označila kao “bezbednu zonu” tokom svojih kopnenih napada na obližnje gradove Rafu i Kan Junis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here