Izrael se osvetio Hamasu

0

Izraelske snage ubile su juče u zoru na Zapadnoj obali dvojicu Palestinaca osumnjičenih za otmicu i ubistvo trojice Izraelaca u junu.
Taj incident je podstakao rat u Pojasu Gaze.
Smrću dvojice aktivista Hamasa, završila se jedna od najvećih potraga koje su vodile izraelske bezbednosne snage. Tinejdžeri su oteti 12. juna, što je izazvalo veliki obračun s islamističkim Hamasom – hapšenje stotine pripadnika te organizacije na Zapadnoj obali i pokrenulo čitav niz događaja koji su doveli do sedmonedeljnog rata između hamasovaca i izraelske vojske u Pojasu Gaze.
Ubijeni Amer Abu Ajša i Marvan Kavasme gonjeni su od dana otmice, rekao je izraelski vojni poprtarol potpukovnik Peter Lerner. On je objasnio novinarima da je nedavni preokret u potrazi doveo konačno bezbednosne snage pre nedelju dana do skloništa u gradu Hebronu, na Zapadnoj obali. Juče u osvit dana su izraelske snage ušle u prizemlje jedne dvospratnice i u međusobnoj razmeni vatre ubili dvojicu otmičara.
Trojica izraelskih tinejdžera, devetnaestogodišnji Ejal Jifrah i dva šesnaestogodišnjaka, Gilad Šaar i Naftali Frenkel, koji ima i američko državljanstvo, oteta su dok su stopirala na Zapadnoj obali, na putu kući iz verske skole. Njihova tela su nađena 1. jula zakopana u jednom polju nedaleko od mesta gde su oteti. Veruje se da su ubijeni ubrzo posle otmice. Organizator kidnapovanja je uhapšen, ali su pobegla dvojica glavnih na listi osumnjičenih, Abu Ajše i Kavasme.

 

Zakasnelo priznanje
Hamas je nedeljama poricao odgovornost za otmicu. Međutim, tokom rata u Gazi jedan od lidera te organizacije, koji živi u izgnanstvu, rekao je da su hamasovci odgovorni za otmicu. U danima koji su prethodili ratu u Gazi, otet je i ubijen jedan palestinski mladić iz istočnog Jerusalima. To je bila očita osveta izraelskih ekstremista za ubistvo tinejdžera.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here