commons.wikimedia
Američki nosač aviona "Džerald R. Ford"

Izraelski vojni analitičar u listu “Harec” strahuje da smanjenje pomorske prisutnosti SAD u istočnom Mediteranu “ne sluti na dobro”.

Izraelski Kanal 12, pozivajući se na svoje izvore, prenosi da su zvaničnici u Tel Avivu izrazili zabrinutost zbog odluke Vašingtona da povuče nosač aviona sa Bliskog istoka, te su zatražili pojašnjenja od američke administracije.

Isti izvor je dodao da je Tel Aviv pokušao da odvrati SAD od te odluke, a u jeku napetosti sa Libanom i moguće eskalacije na severnoj granici, napominjući da povlačenje američkog nosača aviona dolazi u nepovoljnom trenutku za Izrael. Izneo je strahove od široko rasprostranjenog uverenja u Libanu i Gazi da je moć Izraela oslabljena.

Izraelski vojni analitičar u listu “Harec”, Amos Harel, strahuje da smanjenje pomorske prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država u istočnom Mediteranu “ne sluti na dobro”, smatrajući to mogućim signalom Teheranu da ne eskalira ionako napetu situaciju u regionu.

Ranije u utorak, američka mornarica je objavila da će se nosač aviona “Džerald R. Ford” vratiti u svoju prvobitnu bazu u Virdžiniji, napuštajući istočni Mediteran nakon što je došao da podrži Izrael po izbijanju rata 7. oktobra prošle godine.

Simbol američke podrške Izraelu

Američki nosač aviona postao je snažan simbol američke podrške Izraelu nakon što se brzo približio regionu. Američki ministar odbrane Lojd Ostin produžavao je boravak nosača tri puta, nadajući se da će njegovo prisustvo odvratiti Iran i druge grupacije od napada na Izrael.

Teheran se suočava sa optužbama Vašingtona i Tel Aviva da se indirektno uključio u sukob, pokretanjem napada na američke i izraelske ciljeve, što on negira.

U jeku tenzija u regionu, pojačani su napadi na baze u Siriji i Iraku u kojima je raspoređena američka vojska, a u svetlu američke podrške Izraelu u njegovom ratu protiv palestinskih frakcija otpora u Pojasu Gaze.

Američka mornarica je saopštila da će Ministarstvo odbrane nastaviti da jača svoju poziciju u regionu kako bi odvratilo bilo koju državu ili vojnu frakciju od eskalacije krize izvan Pojasa Gaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here