EPA/Koča Sulejmanović
Bakir Izebegović

Predsedniku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije u BiH Bakiru Izetbegoviću ukinuto je policijsko obezbeđenje, ali je agenciji koja je za to nadležna trebalo gotovo godinu dana da shvati da je on u penziji i da nema nikakvu funkciju, pa ni pravo na takvu vrstu zaštite.

Direktor Direktorata za koordinaciju policijskih tela (DKPT) BiH Enes Karić potvrdio je da je doneo odluku da se Izetbegoviću ukine policijsko obezbeđenje. Do sada su njegovu kuću pripadnici ove policijske agencije bez posebnog razloga čuvali 24 sata dnevno, a ta je činjenica postala očigledna nakon što su policajci početkom sedmice sprečili kurire Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) da Izetbegovićevoj supruzi Sebiji uruče rešenje o smeni s dužnosti direktorke te zdravstvene ustanove.

Tako su se, prenose sarajevski mediji, dva skandala svela na zloupotrebu političkog uticaja, a prvi rezultat je odluka koju je juče doneo Karić o ukidanju obezbeđenja.

“Poništena je ranija odluka (bivšeg direktora Direktorata) o obezbeđenju nakon što sam dobio informacije od policijskih agencija. Utvrđeno je da nema razloga za obezbeđenjem. Odluka je već stupila na snagu”, kazao je Kojić za sarajevski Dnevni avaz.

Lider SDA Izetbegović imao je ranije pravo na policijsko obezbeđenje na osnovu zakona kao član kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH, ali je njemu mandata istekao još u oktobru prošle godine, a od tada je i u zvanično u penziji.

Odluku o tome da mu se obezbeđenje produži doneo je bivši direktor DKPT Mirsad Vilić na osnovu preporuke Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA), na čijem je čelu tada bio Izetbegovićev čovek od poverenja Osman Mehmedagić.

I njega i Vilića nova vlast je smenila, ali je Izetbegović obezbeđenje zadržao sve do sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here