Izbor Bošnjačkog nacionalnog saveta

0

 

Grb Sandžaka

Visoki funkcioner Bošnjačke liste Esad Džudžević je rekao Tanjugu da mu se čini da će Bošnjačka nacionalna zajednica u Srbiji prvi put steći pravo da u svim oblastima i segmentima bude ravnopravna sa drugim manjinskim zajednicama i većinskim narodom.

 

 

Bošnjaci i druge nacionalne manjine u Srbiji će, rekao je Džudžević, steći pravo na škole na maternjem jeziku u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja poput onih koje sada postoje u Vojvodini.

 

On je dodao da će se steći pravo na osnivanje medija na bosanskom jeziku, pravo da svoje kulturno nasleđe definišu u skladu sa evropskim standardima kao bošnjačku kulturnu zaostavštinu.

 

Generalni sekretar SDP-a Mirsad Jusufović je rekao da je formiranje biračkog spiska važno za izbor novog sastava Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

 

Pozivajući građane da se upišu u posebne biračke spiskove, Jusufović je objasnio da je interes građana da se u što većem broju upišu, jer je to jedina garancija za fer i demokratske izbore u Nacionalni savet.

 

Prema njegovim rečima, da bi izbori bili direktni potrebno je da se u birački spisak upiše oko 55.000 Bošnjaka, odnosno "ako se upiše više od polovine pripadnika nacionalne manjine sa pravom glasa, izbori će biti neposredni, a ako se upiše manji broj, biće posredni".

 

Rok za upis u posebne biračke spiskove ističe 11. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here