IZ DANA U DAN

0


3. mart

– 1922. Rođen je Nandor Hidegkuti, slavni mađarski fudbaler, član čuvene generacije koja je dominirala svetskim fudbalom pedesetih godina prošlog veka. Za reprezentaciju Mađarske ukupno je odigrao 69 utakmica i postigao 39 golova. Umro je u 79. godini.

4. mart
– 1992. Jednu od najdražih rođendanskih pobeda Crvena zvezda je ostvarila u Atini, protiv Panatinaikosa, u prvoj sezoni Lige šampiona. Crveno-beli su imali veliki motiv jer su te sezone, iako šampioni Evrope, bili proterani iz Beograda i kao domaćini su igrali u Segedinu, Budimpešti i na kraju Sofiji. Zvezda je slavila sa 2:0, a oba puta strelac je bio Darko Pančev.

5. mart
– 1870. Odigrana je prva nezvanična fudbalska utakmica između dve reprezentacije. Rivali u Londonu bile su selekcije Engleske i Škotske (1:1). Ovaj meč nije ušao u zvanične knjige, jer su za goste igrali samo Škoti nastanjeni u Londonu. Ove dve selekcije odigrale su i prvu zvaničnu međunarodnu utakmicu i to u Glazgovu dve godine kasnije.

6. mart
– 1902. Osnovan je madridski Real, najslavniji i najtrofejniji fudbalski klub svih vremena. Tri puta je bio klupski prvak sveta i rekordnih devet puta šampion Evrope. Prvak Španije bio je takođe rekordna 32 puta, a Kup kralja osvajao je 18 puta. Kao domaćin utakmice igra na stadionu "Santijago Bernabeu". Ime je dobio po bivšem fudbaleru, kapitenu, menadžeru, direktoru i legendarnom predsedniku, koji je na čelu kluba bio gotovo tri po decenije.


7. mart

– 2001. Fudbaleri Crvene zvezde savladali su na "Marakani" Partizan sa 2:0, u 115. večitom derbiju, golovima Pjanovića u 10. i Lalatovića u 72. minutu. Inače, reč je o ponovo odigranoj utakmici koja je bila prekinuta u oktobru, zbog upada navijača na teren i opšte tuče.

8. mart
– 1949. Rođen je Teofilo Kubiljas, najbolji fudbaler Perua svih vremena i jedan od najboljih strelaca u istoriji Svetskih prvenstava. Ukupno je igrao na tri Mondijala i postigao 10 golova. Za reprezentaciju Perua odigrao je 81 meč i postigao 26 golova.

9. mart
– 1975. Rođen je Huan Sebastijan Veron, argentinski fudbaler, jedan od najboljih na svetu protekle decenije. Prošle godine vratio se u svoj matični klub Estudijantes, a igrao je još za Boka Juniors, Sampdoriju, Parmu, Lacio, Mančester Junajted, Čelzi, Inter i Brendsen. Za reprezentaciju Argentine odigrao je 73 utakmice.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here