Tanjug

Kineska fabrika Linglong je ubedljivo najveća grinfild investicija ikada u Srbiji u kojoj je već u prvoj fazi zaposleno više od 1.235 srpskih radnika i još 600 u drugoj fazi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom pokretanja serijske proizvodnje guma u ovoj fabrici u Zrenjaninu.

On je istakao da je čudesno sve ovo što Srbija danas ima u Zrenjaninu i da je fabrika realizovana zahvaljujući velikom prijateljstvu i želji predsednika Kine Si Đinpinga da pomogne Srbiji.

Plod prijateljstva

– Apsolutno čudesno. Da ovde provedemo mesec dana, bilo bi malo da opišem čudo koje smo stvorili, odnosno naši kineski prijatelji uz našu podršku – istakao je predsednik i dodao da se fabrika prostire na 370.000 kvm, da je izgrađen sportski centar za radnike, restorani i drugi sadržaji.

Nikada, kazao je, ništa slično nismo imali. Ukazao je da je vrednost investicije Linglonga milijardu dolara, da će ove godine imati izvoz vredan 200 miliona evra, a sledeće pola milijarde evra. U Zrenjaninu se rade modeli guma isključivo za evropsko tržište, odnosno za kompanije Folksvagen, Audi, Nisan, Kia i mnoge druge.

Vučić je najavio je da će biti izgrađena i pruga od Pančeva preko Zrenjanina, kao i auto-put Beograd-Zrenjanin.

Novi kilometri

– Uskoro krećemo u izgradnju pruge koja će ići 120 kilometara na sat, spajaće južni Banat sa Zrenjaninom, srednjim i severnim Banatom, produžiće se krak do Kikinde, ali i sve do Subotice. Dodatno i posebno ćemo uvezivati Pančevo sa Beogradom, da bi svako imao direktnu liniju do Beograda i da bismo ga spojili sa svim banatskim mestima i centrom severne Bačke, kakav je Subotica, osim brze pruge – najavio je Vučić.

Ambasador Kine Li Ming istakao je da je trenutno najvažniji zadatak sprovođenje strateškog konsenzusa predsednika Kine i Srbije i dalje jačanje saradnje i razmene između dve zemlje, kroz koju će moći zajednički da razvijaju zajedničku budućnost u cilju boljih rezultata u najrazličitijim sektorima.

Dalje povezivanje

Li Ming je poručio da ova svečanost simbolizuje dalje povezivanje interesa dve zemlje i unosi novi zamah u izgradnju zajednice kinesko-srpske budućnosti u novoj eri.

– Broj kineskih kompanija koje ulažu u Srbiju stalno raste, a povoljni uslovi pružaju snažno poverenje kineskim investitorima – kaže on.

Veći budžet grada

Aleksandar Vučić je rekao da će budžet Zrenjanina, koji je sada oko 60 miliona evra, biti veći zbog te investicije.

– Iznosiće i više od 100 miliona evra, koje će grad moći da uloži u infrastrukturu – kazao je Vučić i najavio da će do marta ili do maja biti završena i fabrika vode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here