EPA

Kada bi se sutra raspisao referendum o članstvu Srbije u EU, 44 odsto građana Srbije glasalo bi za ulazak u Uniju, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove.

Protiv članstva u EU glasalo bi, prema rezultatima istraživanja, 30 odsto punoletnih građana, dok bi 10 odsto bilo uzdržano, što je, kako se navodi, niži procenat u odnosu na prethodni talas istraživanja, ali opet veći u odnosu na 2020. godinu. Procenat neodlučnih je u ovom talasu, s druge strane, najviši u odnosu na sve prethodne talase (15 odsto).

Blizu polovine ispitanika (48 odsto) smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u Evropskoj uniji, i to kako se navodi, misle u značajno većoj meri muškarci, dok 33 odsto smatra suprotno, a 19 odsto o tome nema stav, među kojima je više žena.

Na skali od 1 do 5, gde je prosečna ocena 3, beleži se prosečna ocena odnosa između Srbije i EU od strane građana koja iznosi 2,79, što, kako navode iz Instituta za evropske poslove, predstavlja blagi pad u odnosu na mart 2022. godine, kada je iznosila 2,85.

Od građana Srbije, njih 44 odsto je ocenilo odnose između Srbije i EU ocenom 3. Iz Instituta za evropske posle napominju da više građana daje negativne ocene (32 odsto je dalo ocenu 1 ili 2) u poređenju s onima koji su izrazili pozitivno mišljenje (18 odsto), dok sedam odsto nije izrazilo stav o ovom pitanju.

Stariji sugrađani negativnije raspoloženi

Stariji sugrađani (60+) češće negativno ocenjuju ovaj odnos u poređenju s drugim starosnim grupama. Sa druge strane, mladi (18-29) su dali višu prosečnu ocenu u odnosu na ukupan uzorak.

Članstvo Srbije u EU podržava 46 odsto ispitanika, i njih, kako se navodi, u značajno većoj meri od ostalih čine ispitanici uzrasta 45-59 godina, 37 odsto ima suprotan stav, dok 17 odsto njih nije umelo da se o ovome izjasni.

U ovom istraživačkom talasu, zabeležena je najviša vrednost procenta ispitanika koji ne podržavaju, najniža vrednost procenta ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU, kao i najveći procenat onih koji ne znaju da odgovore na pitanje, ističu iz Instituta za evropske poslove.

Da Srbija ima koristi od saradnje sa Evropskoj unijom smatra 3/5 ispitanika (muškarci značajno više u odnosu na žene i stanovnici gradskih naselja u odnosu na vangradske), nasuprot 23 odsto onih koji od ove saradnje ne vide korist, uz 17 odsto onih koji nisu znali da odgovore na ovo pitanje, među kojima preovlađuju žene.

Institut za evropske poslove sproveo je istraživanje u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom, u periodu od 11. do 29. maja 2023. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije.

8 COMMENTS

  1. Hahah vesti šta reći a ne nasmejati se.Ajte vi u EU daleko vam bilo svih dekadencija i degeneracija.

  2. Pa po vasem ispada da je Svajcarska glupa sto nije u EU ?? Daaa Svajcarci zive zbog toga u jadu i bedi !!

  3. Izglasali bi sa 44% za, i 56% protiv?? Alal vam matematika. A i za tih 44% lažete, inače bi raspisali referendum. Srecom, niti EU želi nas, niti mi njih. Biće sve u redu.

  4. NE u EU. A ti Maki leci se sa Natom i sa EU. 70posto gradzana Srbijnece u EU. Dajte Referndum. Ja koje znam od Prijatelja,Kolega i Rodbine niko nije za Eu svi Protiv. Zezaju nas 23 godine. A Bugari i Rumuni su od Daleke 2007 u Eu. A Poljaaci vec 20 god koji su Daleko od nas bili u svakom pogledu zato Ne i Eu

  5. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here