Lična arhiva
Dr Snežana Janković, ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj

Velika mi je čast i zadovoljstvo da osnivačima, rukovodstvu, uredništvu, svim zaposlenima i brojnim čitaocima čestitam jubilarni 30. rođendan dnevnih novina “Vesti”, navela je u čestitki dr Snežana Janković, ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj.

Nastale iz rodoljublja i pravičnosti svog osnivača Dušana Vidakovića u najteže vreme za našu zemlju, “Vesti” već 30 godina predstavljaju dragoceni izvor informisanja za sve naše ljude u dijaspori, od Evrope, preko Amerike i Kanade, pa sve do Australije, izveštavajući o važnim događajima ne samo u našoj domovini, već i u regionu i drugim delovima sveta. Ovom prilikom želim da vam čestitam na istrajnosti sa kojom ste godinama vredno i odgovorno gradili ovaj svojevrsni novinski brend. Ranije, kada informacije nisu tako lako ni brzo stizale do naših ljudi u rasejanju, “Vesti” su bile te iz kojih su se obaveštavali i, nekad sa strepnjom, nekad sa radošću, ali uvek željno i sa nostalgijom, pratili događanja u svojoj otadžbini. Danas, u eri digitalnih medija, kada informacije gotovo u realnom vremenu postaju dostupne velikom broju ljudi, ali kada duh vremena nažalost pogoduje banalnim i instant sadržajima, “Vesti” ne gube svoj uticaj ni čitalačku publiku jer više nego ikada na značaju dobija istinitost i celovitost izveštavanja, objektivnost i novinarska etika.

Mnogo je hvale vrednih inicijativa i poduhvata “Vesti”, da pomenem među njima čuvenu rubriku “Humanitarni most”, zahvaljujući kojoj je pružena pomoć mnogima kojima je bila neophodna. Takođe je zapažen i dragocen doprinos “Vesti” negovanju identiteta, kulture, tradicije, srpskog jezika i ćiriličnog pisma kod našeg naroda u rasejanju.

U ime Ambasade i generalnih konzulata Republike Srbije u Nemačkoj, želim da zahvalim “Vestima” na dosadašnjoj plodnoj saradnji i redovnom praćenju aktivnosti koje organizujemo za pripadnike srpske dijaspore u Nemačkoj, u nadi da će se tako nastaviti i ubuduće. Upućujem Vam srdačne čestitke za 30. rođendan, sa željom da, na radost sadašnjih i budućih čitalaca, proslavite još mnogo ovakvih jubileja.

Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji: Zadržite patriotski duh

Sa velikim zadovoljstvom čestitam redakciji, novinarima, ljudima koji učestvuju u štampanju, onima koji distribuiraju novinu koja nosi određenje i ime “nezavisni dnevni list Vesti” 30 godina izlaženja i čitanja. 30 godina čini “Vesti”, zajedno sa “Politikom” i “Večernjim Novostima” najstarijom srpskom novinom. 30 godina “Vesti” opstaju na tržištu pisanih medija, na način da su pisani medij koji se čita. To nije pisani medij gde se očima prelazi preko teksta, naprotiv u “Vestima”, kao u svim ozbiljnim novinama, tekst mora da se pročita. Nekada čitamo zbog novinara kojeg prepoznajemo, nekada to činimo zbog naslova, a nekada zbog teme koja se pojavljuje.

Štampati danas novinu, kao što to čine “Vesti”, na tri mesta istog trenutka, jeste ipak jedan uspeh, bez obzira na nove tehnologije.

Želim da redakcija “Vesti”, svi njeni novinari dožive još dosta decenija svog postojanja, rada, da zadrže svoj patriotski duh i odnos prema srpskom narodu, ćiriličnom pismu, prema onome što predstavlja našu istoriju, a da istovremeno ostave dovoljno prostora, kao što to čine, i za one druge koji imaju potrebe da informišu svoje građane o onome šta se događa u njihovim zajednicama, jer je pre svega reč o mediju koji se štampa i izlazi u inostranstvu, van otadžbine, van Srbije, ali svedoci smo da polako nalazi svoju čitalačku publiku i u samoj Srbiji, što me raduje.

Ja moj dan počinjem s dve novine. Počinjem čitajući u elektronskom obliku “Politiku”, i držeći u ruci, što je posebno zadovoljstvo, “Vesti”. Ove dve novine za mene su dovoljne da sebe smatram korektno informisanim u jednom trenutku.

Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji

Goran Bradić, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj konfederaciji: Neprocenjiva uloga u dijaspori

Povodom 30. godišnjice od osnivanja “Vesti” želeo bih da uputim najsrdačnije čestitke i želje za dalji dug i uspešan rad cele redakcije i svih saradnika tog veoma važnog glasila, prvenstveno za naše ljude u dijaspori!

Tokom cele svoje karijere, posebno kao dopisnik Tanjuga iz Beča, a kasnije i u diplomatskoj službi, “Vesti” su bile i ostale obavezna literatura, jutarnja štampa uz doručak ili kafu, a naravno poslednjih godina i u elektronskoj formi.

Imao sam zadovoljstvo i čast da tokom 30 godina steknem i lična poznanstva sa Duškom Vidakovićem, Željkom Tomićem i Zoranom Mirkovićem.

Te novine su bile i ostale izvor pravovremenog, korektnog informisanja iz različitih sfera društvenog života – domaće i međunarodne politike, ekonomije i kulture… a posebno događanja i manifestacija koja su vezana za našu brojnu dijasporu širom sveta.

Neprocenjiva je uloga “Vesti”, za informisanje naših ljudi, posebno u kriznim ili izazovnim vremenima, kojih je, nažalost, bilo u protekle tri decenije, a i danas smo svedoci opasnih geopolitičkih tenzija, kako u Evropi, tako povremeno i u regionu Balkana.

Svim novinarima i novinarkama, urednicima i saradnicima “Vesti”, vlasnicima novina, kao i čitaocima želim srećan rođendan i uspeh u daljem radu!

Goran Bradić, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj konfederaciji