Istorijski sporazum o penzijama

0

Nikola Gruevski i Kevin Rad potpisuju sporazum o socijalnom osiguranju između Makedonije i Australije

Ovo je prvi put da Australiju posećuju prvi čovek vlade države s najjužnijeg dela bivše Jugoslavije. Njemu su u Kanberi priređene sve državničke počasti, uključujući plotun počasne federalne garde i vojni orkestar koji je svirao "Volcing Matilda".

Računa se da će od novog ugovora o socijalnom osiguranju odmah imati koristi oko 4.000 stanovnika u obe zemlje. Sporazum predviđa da će od 2011. ljudi koji su proveli deo života kao odrasle osobe u Australiji i Makedoniji imati pravo na penzije iz obe zemlje.

Uz ovu vest, AAP saopštava da je Makedonija, u kojoj danas živi oko dva miliona ljudi, proglasila nezavisnost od Jugoslavije 1991. godine. Godine 1995. usvojen je izgled nove zastave, sa stilizovanim sunčevim zracima na crvenoj podlozi. Ta zastava je podignuta u ponedeljak uz zgradu australijskog Parlamenta.

Gruevski je juče boravio u Melburnu, a danas se vraća kući.

Inače, od zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije, još pola njih nema sporazum o socijalnom osiguranju sa Australijom. To su Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Sporazum je potpisan pod ustavnim imenom – Republika Makedonija, a ne imenom koji je ovoj zemlji dala međunarodna zajednica, što je ovdašnja makedonska zajednica prihvatila sa neskrivenim odobravanjem.

U sutrašnjem broju objavljujemo reportažu sa susreta Gruevskog i članova makedonske zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here