Istok: Kamenovan autobus sa Srbima

0

 

U napadu niko nije povređen, a putnici kažu da je autobus gađan iz obližnjih albanskih kuća.

Srpske povratnike, koji se i posle tri nedelje nalaze u šatorima UNHCR, u četvrtak su obišli pripadnici nemačkog Kfor-a.

 

Ivanović: Pritisak na povratnike

 

Oliver Ivanović

Kamenovanje autobusa sa Srbima u selu Žac i šatora u kojima su smešteni predstavlja stalni pritisak na povratnike, rekao je državni sekretar u Ministrastvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

 

On je pozvao predstavnike diplomatskih misija u Prištini da posete to selo kod Istoka, čime bi, kako je ocenio, poslali "jasnu poruku da zaista podržavaju povratak".

"Kamenovanje i protesti (Albanaca) koji se redovno održavaju jednom ili više puta nedeljno jesu pokušaji da se Srbi obeshrabre i ponovo napuste svoja ognjišta i imovinu koji su im, već deset godina, uzurpirali Albanci", ocenio je on.

Ivanović je rekao da "medju Srbima koji su se vratili sigurno nema onih koji su krivi, jer takvi ne dolaze, niti pokušavaju da se vrate u sredinu koja bi prema njima bila neprijateljski nastrojena".

Srbi koji su se samoinicijativno vratili tvrde da ih protesti Albanaca i kamenovanja šatora i autobusa neće naterati da odustanu od svoje imovine, koju su u međuvremenu uzurpirali Albanci.

 

Tridesetak Srba se samoinicijativno vratilo u selo Žac u opštini Istok i već tri nedelje su u šatorima UNHCR u improvizovanom kampu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here