Istočna Ukrajina je novo bojno polje

0

Rusija je optužila NATO da koristi krizu u Ukrajini kako bi povećao zahteve članicama i opravdao svoje postojanje, okupljajući ih protiv izmišljene (spoljne) pretnje.
– Stalne optužbe protiv nas od generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena uveravaju nas da Alijansa pokušava da koristi krizu u Ukrajini da zbije svoje redove usred imaginarne spoljne pretnje po članice tog saveza i da ojača zahteve za NATO u 21. veku, saopštio je ruski MIP.

Ledeni odgovor
"Nova rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kojom se sva krivica za krizu u Ukrajini svaljuje na Moskvu, ne znači da će Rusija pohitati da preispita svoju spoljnu politiku i principe", izjavio je ruski poslanik i šef ruske delegacije u PS SE Aleksej Puškov.

– SAD i EU podstiču ekstremizam, ksenofobiju i neonacizam u Ukrajini, rekao je Konstantin Dolgov specijalni predstavnik MIP Rusije za ljudska prava.
Viktorija Nuland, zamenik državnog sekretara SAD, s druge strane, optužila je Moskvu za aktuelna dešavanja na istoku Ukrajine, u Harkovu, Donjecku i Lugansku. "Ovi incidenti sadrže orkestriranu kampanju separatizma i sabotaže ukrajinske državnosti koja se dešava uz pomoć ruskih bezbednosnih službi", navela je ona.
Proruski aktivisti u Lugansku nameravaju da proglase narodnu republiku po ugledu na Donjeck i Harkov koji su to učinili 7. aprila, izjavio je član samoproglašene Narodne vlade Donjecka Sergej Ciplakov.
Ukrajinska vojska počela je juče da dovlači tenkove u Donjeck, pošto je ostalo manje od 24 časa do isteka ultimatuma demonstrantima da napuste zgrade državne uprave. Nekoliko lokalnih stanovnika je povređeno u pokušaju da zaustave tenkove. "Ljudi su stali pred njih kako bi ih sprečili da se iskrcaju, ali su vojnici počeli da im uvrću ruke i sklanjaju ih, a jedan tenk je prešao čoveku preko noge", ispričala je Ljudmila – očevidac iz Donjecka.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here