Isporuka samo iz ruke u ruku

0

Ilija Miki Vujović

Žitelj Pariza, humanitarac Ilija Miki Vujović je neumoran, pri tome i veliki patriota, jednako vezan za svoje dijasporce, kao i za maticu.
– Posebno sam slab na decu, pa kad mi se god ukaže prilika, a takoreći, kopam rukama i nogama, prikupljam nešto za bolesne ili decu bez roditelja, samo da im se olakša bolest i ulepša detinjstvo – običava da kaže Miki, koji predsedničku ulogu Odbora za solidarnost i humanitarna pitanja pri Savezu Srba Francuske u sadašnjem mandatu deli sa Daliborkom Stojanović.
Nedavno je Miki Vujović (64, penzionisani medicinski radnik, član KUD Kozara) prikupio 310 evra, nešto hrane i slatkiša i lično predao u Smederevskoj Palanci, nasumice izabranoj porodici Vlajić, nastradaloj od poplave, predavši i ambulanti u Azanji lekove u vrednosti 1.000 evra.
– Priče koje nas, izgleda, prate po pravilu kada prikupljamo pomoć, ni ovaj put se nisu mogle izbeći. Humanitarna roba i novac se u sabirnim skladištima i na računima "kisele", ne dele, nestaju, niko ne zna pravi razlog. Ovih dana čitao sam o tome u "Vestima", vidim da su ljudi ogorčeni, stvarno je aktuelna vlast na tom planu zakazala.
Miki odmah prosleđuje savet:
– Najbolje je, sledeći put, a i za sve naredne isporuke, to davati iz ruke u ruku. Tako je najbrže, najsigurnije. Nažalost, tome nas uči iskustvo.
Dodao je i ovo:
– Apeluje na naše ljude da ne posustaju, da pomažu svojima i svom narodu. Ohrabrujem ih, lepo je činiti dobra dela, ali i poručujem da to, ipak, direktno nose. Ne treba naša pomoć Beogradu, tamo to čeka, čeka i načeka se. Dakle, zemljaci, idite do oštećenih, pokucajte im na vrata, njih ćete sigurno usrećiti.
 

Gde su bili Nikolić i Vučić ?
Miki, kao aktivista, učestvuje u svim zbivanjima u rasejanju i dobar posmatrač i analitičar. Ovako oštro prosuđuje i govori:
– Od Tita pa nadalje, svaki naš predsednik države, kada je dolazio u Francusku i Pariz, imao je susrete sa dijasporcima. Najčešće je to bilo u rezidenciji ambasadora. Činili su to Tito, Milošević, Koštunica, Tadić, svi, izuzev Nikolića i Vučića. Oni došli u Pariz, prošli, nikoga od dijaspore nisu videli. Komentar je suvišan.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here