EPA
Svi čekaju da se život vrati u normalu

Svako nepridržavanje nacionalnog plana od strane pojedinih država i teritorija, moglo bi da ima katatrofalne posledice na australijsku ekonomiju, ali i na mentalno zdravlje stanovništva, upozorio je savezni blagajnik Džoš Frajdenberg.

On je u razgovoru s Karlom Stefanovićem, voditeljem emisije “Today Show” na Kanalu 9, naglasio da Savezna vlada insistira da dogovor mora da se poštuje i da pojedinačne jurisdikcije ne bi smele da nastave sa zatvaranjem unutrašnjih granica i politikom lokdauna zbog kovida, kada se ostvare ciljevi od 70 i 80 odsto vakcinisane odrasle populacije.

– Mogli bismo da dođemo u smešnu situaciju da će stanovnici NSW pre moći da otputuju u Kanadu nego u Kerns, a da će žitelji Viktorije pre moći da idu u Singapur ili na Bali nego u Pert. To je smešno i mi moramo biti sigurni da će svi da otvore granice kao jedna zemlja – poručio je Frajdenberg.

On je upozorio sve vlade država i teritorija da onaj ko bude uvodio mere zaključavanja i posle pređene granice od 80 odsto vakcinisanih neće moći više da računa na finansijsku pomoć Savezne vlade.

Usledio je direktan komentar i pitanje Stefanovića:

– Možete vi da udarate u sva zvona koliko hoćete, ali premijeri nekih država se neće ni maknuti. Vi (Savezna vlada) ste u borbi s Markom Mekgaunom iz Zapadne Australije, koji kao i Den Endrjuz u Viktoriji želi da svede brojeve kovida na nulu. A, Anastasija Palaščuk iz Kvinslenda je spremna da vas izvede i na sud, samo da bi mogla da drži granice zatvorene. Džoš, jel ti živiš u paralalenom univerzumu? – upitao je Stefanović.

– Ekonomija će trpeti ozbiljne posledice ako se Australija ne otvori u skladu s nacionalnim planom. Trenutno isplaćujemo više od milijardu dolara nedeljno državama i teritorijama u lokdaunu. Ali, nije samo ekonomija bitna. Beležimo i rekordan broj tinejdžera koji dolaze u bolnice sa ozbiljnim mentalnim problemima – rekao je Frajdenberg i naglasio da biznisi treba da “pritegnu” vlade država i teritorija da ne oklevaju s otvaranjem.

Međutim, premijer Zapadne Australije ima potpuno drugačije mišljenje i tvrdi da radna snaga te države “održava vlade Komonvelta i Novog Južnog Velsa u životu”.

– Frajdenberg i Savezna vlada žive život u “bablu” Sidnej-Kanbera i jedino o čemu misle je šta se dešava u Sidneju. Ali, postoji Australija i izvan NSW. Tamo je situacija katastrofalna, a u pet drugih država i teritorija nemamo nijedan slučaj kovida. Želimo da tako i ostane, a Savezna vlada bi trebalo da postavi prioritete na ispravan način. Umesto što nas optužuju, treba da pokažu zahvalnost za sve što smo uradili u Zapadnoj Australiji. Kod nas sve industrije rade – poručio je Mekgauan.

Premijer Zapadne Australije dodao je i da će ta država pokušati da drži kovid izvan svojih granica što je duže moguće i da će u jednom momemtu otvoriti svoje granice. Međutim, to neće biti na 70 odsto vakcinisanih, poručio je Mekgauan.

Više od hiljadu žrtava

U ponedeljak je Australija prešla brojku od 1.000 žrtava kovida od početka pandemije. U Novom Južnom Velsu preminule su još četiri osobe, među kojima i jedan pripadnik autohtonih naroda u Dabou na zapadu NSW.

Muškarac u pedesetim godinama prvi je Australijanac aboridžinskog porekla koji je umro od posledica virusa korona, čime je samo pojačana strpnja za ranjive zajednice u unutrašnjosti države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here