Iseljeni zbog duga?

0

 

Prostorije potrebne za konzularni dan biće ispražnjene u nedelju, tako da će i otkazni rok dogovoren sa vlasnikom zgrade biti ispoštovan.

Hronologija

SKC je nastao preimenovanjem Srpske opštine, koja je registrovana 14. septembra 1994. godine. Srpska opština se u renovirane prostorije u Vinhorstu uselila u maju 1995, a u prostorije u Am Süd Bahnof
preselila se aprila 2006. Na skupštini, održanoj 14. maja 2006. preimenovana je u SKC.

 

Srpska opština je u vreme osnivanja imala oko 160 članova. SKC danas ima 36 članova koji redovno plaćaju članarinu, što znači da ih sa fudbalerima i članovima porodica i danas ima oko stotinu.

U petak je održan sastanak "kriznog štaba", na kojem je uglavnom razrađivan plan iseljavanja, i strategija vraćanja nagomilanih dugova, a pakovanje je počelo odmah posle dogovora.

Sednici na kojoj je konstatovano da se SKC iseljava iz prostorija, ali se ne gasi, prisustvovali su: Radivoj Mataruga, predsednik FK JU 96, njegova supruga Brankica, fudbaleri Dražen Trivić sa suprugom Lidijom, Zoran Milijašević sa suprugom Jadrankom, Vukašin Močić Miki sa suprugom Vinkom, Sandra Radojičić, supruga golmana Slobodana, koji je stigao kasnije, i Vaso Beklavac (76), najstariji član udruženja.

 

Proširena uprava od prošle godine ne funkcioniše, a od aktuelne uprave ovoj sednici prisustvovali su sekretar Mišo Pajić i blagajnik Ika Knežević.

 

Predsednik Nektarija Karajčić nije došla zbog bolesti, a potpredsednik Ivan Bajković iz porodičnih razloga (dan ranije dobio ćerku) stigao je kao i još desetak mlađih ljudi posle završetka sednice.

– Jedne godine, tačnije 2003, izgubili smo povlašćeni poreski status jer smo prikazali prihode veće od 17.000 evra. Godišnji porez iznosio je od 800 do 1.300, a poreski ured (Financamt) zahtevao je da ga platimo za poslednjih pet godina. Iako je vlasnik zgrade kiriju 2008. sa 1.740 snizio na 1.340 evra, dugovi su počeli da se gomilaju.

 

Uredu smo platili 6.000 evra zaostalog duga, ali nam se dug za kiriju popeo na 23.000 evra. Vlasnik zgrade bio je velikodušan, pa nam je polovinu duga oprostio, ali pod uslovom da to u četiri rate platimo do kraja godine – obrazložile su Jadranka Milijašević i Sandra Radojičić, koje upravnom odboru pružaju stručnu administrativnu pomoć.

Zatajilo rukovodstvo

– Ovo je prvi put da je udruženje praktično ostalo bez uprave. Iako je SKC u krizi, poslednja skupština održana je pre godinu dana. Udruženje se seli, a skupština ni ovaj put nije sazvana. Ne znam kako bismo se i iselili da se fudbaleri nisu organizovali. Sve je palo na leđa Miše Pajića i Ike Kneževića, a klub tako ne može da funkcioniše – kaže Nikola Šunić, koji je član udruženja od osnivanja.

Na sednici je i pored žala za izgubljenim prostorijama, izražena čvrsta volja da se dugovi vrate i nađu nove, manje i jeftinije prostorije.

Predsednik FK JU 96 Radivoj Mataruga, već je zatražio pomoć od nadležnih u Gradskom veću (Stadrat), a po njegovim rečima oni su pokazali veliko razumevanje za probleme SKC.

 

Međutim, prvu pomoć pružio je Svetosavski centar koji je pristao da se deo nameštaja do pronalaska novih prostorija smesti u njihov podrum. Prisutni su na sednici zbog ovog dobronamernog gesta izrazili veliku zahvalnost svešteniku Milanu Pejiću i rukovodstvu Svetosavskog centra.

– Veoma mi je žao što gube prostorije i što imaju dugove. Mi finansijski ne možemo da im pomognemo, a građansko udruženje u crkvu ne možemo da primimo, ali smo im, na njihovo traženje ljudski pomogli da stvari smeste dok se ne snađu – rekao je za "Vesti" sveštenik Pejić.

Zanimljivo je da temelj rada i opstanka SKC u već nekoliko godina uglavnom nose fudbaleri FK JU 96, iako oni praktično i nisu članovi ovog udruženja.
– Naša kasa je pozitivna, a ako bi se spojili sa SKC to bi bio i naš finansijski krah. Učinićemo sve da vratimo dugove Srpskog centra i da ga na dalju brigu predamo našim suprugama i navijačima, a mi ćemo kao i do sada stajati uz njih – rekao je predsednik FK JU 96 Radivoj Mataruga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here