Irski biskup “pao” zbog pedofilije

0

 

U izveštaju državne komisije o ovoj aferi rečeno je da je Merejev rad u dablinskoj nadbiskupiji tokom osamdesetih godina prošlog veka bio "neoprostiv", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
 

Vatikan je objavio da je papa prihvatio ostavku biskupa Limerika, nakon što je Marej razgovarao sa Benediktom Šesnaestim prošle sedmice.

 

"Veoma dobro znam da moja ostavka ne može da izbriše bol koji su pretrpele žrtve zlostavljanja, a koji osećaju svakog dana", saopštio je Marej.

 

U izveštaju državne komisije oštro je kritikovan način na koji je Katolička crkva zataškavala slučajeve u kojima su sveštenici zlostavljali decu.  Istražioci tvrde da su biskupi više brinuli za očuvanje ugleda Crkve, nego za zaštitu dece.

 

Utvrđeno je da je Marej u periodu od 1982. do 1996. godine, kao pomoćnik biskupa u Dablinu, odbijao žalbe na ponašanje sveštenika koji je vršio zlostavljanje.
 

Marej je saopštio da je dobro proučio izveštaj u celini pre donošenja odluke da se povuče. "Još jednom se ponizno izvinjavam svima koji su bili zlostavljani kao mala deca", poručio je bivši biskup.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here