Irinej: Prihvatio sam teško breme

0

 Prihvatio teško breme: Patrijarh Irinej
 

"Sa verom i obećanjem da ta podrška neće izostati, odlučio sam da prihvatim izbor i evo, Bogu hvala, ovih deset dana je prošlo u upoznavanju i susretima sa ljudima, pre svega, a delimično i sa onim što me čeka u budućem radu", rekao je patrijarh srpski u intervjuu Informativnoj službi SPC.

 

Patrijarh Pavle umro je 15. novembra 2009. godine, a Irinej je za srpskog patrijarha izabran 24. januara ove godine i sutradan je ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Prema Ustavu SPC, svečano ustoličenje srpskog patrijarha se očekuje i u Pećkoj Patrijaršiji na Kosovu i Metohiji, istorijskom sedištu srpske patrijaršije.

On je ocenio da je njegov izbor tekao na način kako ga je on i zamišljao, u miru i redu, suprotno, kako je rekao, javnosti koja je najavljivala kritične i rizične izbore, pa i da će navodno, kako je kazao, izvesni krugovi u Crkvi doći do izražaja.

Patrijarh Irinej je ukazao da je posebno teško biti naslednik Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla koji je sahranjen na način koji Beograd nikada nije doživeo.

"To je dokaz koliko je naš narod uvažavao Njegovu svetost, sa njegovim ličnim osobinama i ponašanjem, cenio njegove prave ljudske, hrišćanske vrednosti – jednostavnost, hrišćansko življenje, originalno i primenjeno u svemu prema jevandjelju", istakao je Irinej.

Patrijarh Irinej kazao je da je patrijarha Pavla teško oponašati u toj njegovoj jednostavnosti.

Osvrnuvši se na svoje službovanje u Nišu, patrijarh je podsetio da je u tom gradu proveo duže od 30 godina i da su ga Nišlije još "u onom vremenu primile kao svoj svoga".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here