Iran preti i opoziciji i Britancima

0

 

Iranska policija na motorima kreće u poteru za demonstrantima po ulicama Teherana

"Oni koji su iza sadašnjih nemira u zemlji su moharebi (neprijatelji Boga) i zakon je vrlo jasan oko kazni za moharebe", rekao je sveštenik Abas Vaez-Tabasi, prenosi Rojters. A Šerijatski zakon za "neprijatelje Boga" predviđa smrtnu kaznu.

 

Iranski zvaničnici su optužili zapadne sile i strane medije da stoje iza protesta koji su održani prošlog vikenda u Teheranu, kada je poginulo osmoro ljudi. Između ostalog su pozvali i britanskog ambasadora u Teheranu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog mešanje Britanije u unutrašnje poslove Irana.

"Ukoliko Velika Britanija ne prestane da priča gluposti, dobiće šamar preko usta", oštro je zapretio iranski ministar spoljnih poslova Manučer Motaki na konferenciji za novinare koju je prenosila iranska držvana televizija s prevodom na engleskom, navodi agencija Rojters.

Motaki je upozorio da "demostranti ne bi smeli da budu ohrabreni sa nekoliko saopštenja izvesnih zemalja".

 

"Oni ne bi smeli da grade svoje nade na tome. Britanija će primiti udarac po ustima ukoliko ne prestane sa tim glupostima", oštro je upozorio Motaki u Teheranu, preneo je BBC.

 

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband je u ponedeljak uputio kritike zvaničnom Teheranu zbog ubistva antivladinih demonstranata.

 

"Ubijeni su još jedno podsećanje na to kako se iranski režim odnosi prema protestu", naveo je Miliband u pisanom saopštenju i odao počast za hrabrost onima koji su učestvovali u protestima.

 

Iranske vlasti pokušavaju da cenzurišu informacije o događajima u zemlji, ali demonstranti su iskoristili mobilne telefone i društvene internet mreže da upoznaju svet sa aktuelnim protestima i nasiljem koje ih prati.

 

 

A iranska dijaspora u Parizu je letos protestvovala zbog ubistva Nede Soltan (noseći fotografije sa njenim likom) na ulicama Teherana tokom nemira posle predsedničkih izbora

 

 

U izveštajima agencija navodi se da je iranska državna televizija javila da se broj poginulih u sukobima u Iranu kreće između osam i 15 i da su najnovije demonstracije u Teheranu bile "najžešće u poslednjih nekoliko meseci".

 

Napetost između vlade i pristalica opozicije porasla je pošto je prošle nedelje umro jedan od vodećih disidenata, veliki ajatolah Hosein Ali Montazeri, navodi BBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here