EPA-EFE

Popunjenost  kapaciteta intenzivne nege u Austriji zvanično je na 50 odsto, ali ti brojevi ne odgovaraju istini, tvrdi predsednik Društva anesteziologa, lekara reanimacione i intenzivne medicine Austrije Valter Hazibeder.

Hazibeder je, u intervjuu televiziji “Puls 24”, objasnio da je u normalnim uslovima popunjenost jedinica intenzivne nege između 70, a najčešćee i 80 i 90 odsto.

– To su pacijenti koji moraju biti na intenzivnoj nezi zbog drugih oboljenja. A sada imamo novu bolest, koja prvo zahteva duže ležanje i negu, i tvrdi se da je 50 odsto kreveta na intenzivnoj nezi u jednoj pokrajini slobodno. To ne mogu da razumem – rekao je on.

Situacija je, prema njegovim rečima, posebno teška na istoku zemlje.

– Od pojave novih sojeva sve je više pacijenata koji direktno bivaju smešteni na intenzivnu negu. Jedina mogućnost da se situacija stavi pod kontrolu je vakcinacija većine stanovništva – objasnio je Hazibeder.

On je izrazio želju da se nadležnim lekarima omogući iznošenje informacija o situaciji.

– Trenutno stižu lažne vesti sa raznih mesta, a licima koja se brinu o pacijentima, koja se bore za njihov život, delimično su stavljene brnjice, i trenutno nemaju pravo glasa – kritičan je Hazibeder.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here