EPA-EFE/LUIS ASCUI
Ilustracija

Hotelski karantin ponovo zadaje glavobolju vlastima i zdravstvenim zvaničnicima Viktorije, pošto je ustanovljeno da su još dve osobe povezane s “Holidej Inom” u Melburnu zaražene koronom.

Reč je o jednom povratniku iz inostranstva, koji je napustio karantin 7. februara, kao i o još jednom radniku karantina.
Ukupan broj inficiranih koji su povezani s lancem prenošenja zaraze u ovom hotelu na melburnškom aerodromu sada je narastao na osam. Preostalih šest zaraženih su dvoje zaposlenih u karantinu u “Holidej Inu”, jedan putnik iz inostranstva i tročlana porodica koja je bila pozitivna po dolasku u Viktoriju.
Pošto je utvrđeno da se zaraza proširila, vlasti u Viktoriji su odmah donele odluku da zatvore karantin u “Holidej Inu” i da sve povratnike iz inostranstva koji su tamo bili u izolaciji prebaci u druge hotele. Prizori evakuacije ličili su na scene iz filmova naučne fantastike. Zdravstveni radnici izvodili su napolje ljude umotane u plastične kese i s maskama na licima, tako da su im se videle samo oči?!
Pored ovih nevoljnika, u kućnu izolaciju je upućeno i 135 radnika karantina, kao i policajaca i vojnika koji su obezbeđivali lokaciju.
Glavni zdravstveni zvaničnik Viktorije izneo je “radnu hipotezu” prema kojoj je do širenja zaraze kod najmanje troje ljudi došlo preko specijalnog inhalatora za astmatičare, koji je koristila jedna od zaraženih osoba.
Ovaj medicinski uređaj pomaže hroničnim bolesnicima da se inhaliraju, tako što raspršuje lek u sitnim česticama u vidu pare.
Tim povodom se oglasila komesarka kovid-karantina u Viktoriji Ema Kasar, koja je rekla da osobe koje koriste ovaj uređaj treba da budu smeštene u zdravstveni hotel, ali je ovaj put inhalator “prošvercovan” u regularni karantin, pošto ga vlasnik nije prijavio po dolasku u Australiju.
Zbog toga će od sada sav prtljag povratnika u Viktoriji biti detaljno pretresan.
Zbog izbijanja lanca zaraze u karantinu, Viktorija neće povećati kvotu na broj povratnika iz inostranstva, što je trebalo da se dogodi ove sedmice. Premijer ove države Danijel Endrjuz o tome je obavestio saveznog premijera Skota Morisona.
Kada će Viktorija početi da prima 1300 putnika nedeljno biće objavljeno pošto se do kraja razjasni šta je sve dovelo do nove krize u Melburnu, rekao je Danijel Endrjuz. On nije mogao da kaže za koliko dana će biti produžen karantin povratnicima koji su već odradili 14 dana izolacije u “Holidej Inu”.
– Imamo poverenje u vlasti Viktorije jer smatramo da rade zaista dobar posao. Znam da će neki postaviti sumnju u njihov rad, ali mi nećemo – rekao je savezni ministar zdravlja Greg Hant.
Ostaje nada da će ovaj lanac zaraze biti brzo prekinut i da se Viktorija neće suočiti sa krozom nalik onoj kada je iz hotelskih karantina krenuo drugi talas epidemije, koji je doveo do potpunog zatvaranja ove australijske države.

Južna Australija zatvorila granicu

Granica između Južne Australije i Viktorije zatvorena je od četvrtka za sve stanovnike šireg područja Melburna. Predstavnici vlade u Adelajdu rekli su da je cilj zatvaranja da se rizik od širenja virusa minimizira. Za ostale stanovnike Viktorije, koji žive izvan Melburna, ulaz u Južnu Australiju će biti dozvoljen uz posebnu dozvolu, ali sa obavezom da se testiraju na kovid prvog, petog i 12. dana po dolasku.
Stanovnici Južne Australije koji se vraćaju iz Melburna moći će da uđu u državu, ali su obavezni da odu u samoizolaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here