“Inflacija” klubova, manjak članova

0

Klupska slava u Roršahu

I to: u Herisauu tri (kulturni klub "Sveti Nikola", SKK "Dositej Obradović" i bosanski klub "Šekovići"), u Gosauu čak pet udruženja (SFD "Homolje", klub "Bambi", Srpski klub građana "Homolje", fudbalski klub "Vladimir Durković" i moto-klub "No Limit"), u St. Galenu tri (FMD "Izvor", fudbalski klub "Jedinstvo" i Šahovski klub), i po jedan srpski klub u Minhvilenu (Srpski demokratski klub), Flavilu (SKK "Sveti Sava"), Roršahu (KUD "Vuk St. Karadžić"), Apencelu (SKK "Milan Tepić"), Ucvilu (FK "Srbija") i Meršvilu (SKK "Sloga") .

Izvan toga, u prečniku relativno "uskog" kruga, deluju još tri: Srpski klub u Bad Ragacu, SKK "Sveti Sava" u Altštetenu i SKK "Napredak" u Buksu(SG). Sve zajedno, 20 srpskih udruženja u istočnom delu Švajcarske. U četiri srpska kluba održavaju se konzularni dani – u Herisauu, Roršahu, Altštetenu i Buhsu (SG).

 

 

Kirija

Svako udruženje u proseku plaća mesečnu kiriju od 1.000 do 1.500 franaka, što znači da 20 udruženja godišnje za te potrebe odvajaju oko 250.000 franaka.

Takođe, u istočnoj Švajcarskoj deluju Dopunske škole na srpskom jeziku u St. Galenu, Gosau, Ucvilu, Bišofscelu, Vilu, Arbonu, Roršahu, Altštetenu, Kuru i Vajnfeldenu.
Neko bi rekao da uz ovoliki broj aktivnih klubova, društveni život naprosto cveta.

 

Međutim, mnogi od pobrojanih udruženja kubure sa članovima, pa se često "otimaju" za iste ljude.

Pre 15-ak godina, kada je delovala prva Regionalna zajednica istočne Švajcarske, na okupu je bilo devet srpskih klubova: "Dositej Obradović" iz Herisaua, "Nikola Pašić" iz St. Galena, "Milan Tepić" iz Apencela, "Vuk Karadžić" iz Roršaha, "Sveti Sava" iz Flavila, "Srpski demokratski klub" iz Minhvilena, "Srbija" iz Ucvila, SFD "Homolje" iz Gosaua i "Sveti Sava" iz Altštetena.

 

Ova Regionalna zajednica bila je veoma homogena i delovala na kulturnom, sportskom i humanitarnom polju. Gašenjem ove zajednice, počinju da niču novi klubovi po istočnoj Švajcarskoj a ugasio se, na žalost, jedan od najstarijih – "Nikola Pašić" iz St. Galena, koji postoji još samo na papiru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here