R. Rajić Ristić
Umetnici dežuraliI: Slađana Milošanović i Beti Murareto

Slađanu Milošanović, dobro poznatu slikarku našoj čitalačkoj publici, ne treba posebno predstavljati jer je već poznaju po njenim mnogobrojnim izložbama širom Italije. Čim se vratila sa godišnjeg odmora u otadžbinu, odmah je prionula na pripremanje kolektivne izložbe u Rezani, gradići na severu Italije, nadomak Treviza, gde inače boravi.

– Ovo vrelo leto nisam želela da upamtim po nesnosnim vrućinama i strašnim temperaturama, već po nečemu lepom, tako da sam se odmah po povratku iz Srbije dala na pripremanje za kolektivnu izložbu koja je trajala od 24. avgusta do 1. septembra. Pošto je ujedno bio i letnji vašar izložba je bila nezapamćeno posećena, nikad do sada nije bilo toliko posetilaca, svi su bili znatiželjni da vide dela svojih lokalnih umetnika – slikara Rezane, a nas 19 je izložilo svoja dela – priča Slađana za “Vesti”.

Ovog puta je odgovoran za izložbu bio Antonio Betanelo koji se potrudio oko organizacije, flajera, prostora i svega ostalog neophodnog za njen dobar ishod.

– Prvi put je izložba bila u prostorijama Parohijskog centra Rezane, koji je lociran nasred samog vašara, tako da je svima, jednostavno, bilo usput da posete izložbu, a mogli su i da je zaobiđu, da su hteli, ali nisu. To je dobar znak za mene, govori mi da ljudi nisu postali potpuno slepi i gluvi za umetnost, nego još ima u ljudima osećaja za lepo. Bile su organizovane i smene za svaki dan od 19 do 24 časova, koliko je trajala izložba, gde smo dežurali mi slikari, kako je ko bio u mogućnosti; a dešavalo se ponekad da nas je bilo i po troje – čisto zbog druženja i provoda i svako od nas se potrudio da sarađuje najbolje što može.

Za umetnost nema prepreka

Slađanina dela na izložbi

Slađana ističe da je izuzetno zadovoljna ishodom izložbe.

– Bile su stvarno nesnosne vrućine, baš kao i u Srbiji, ali umetnost nema granica ni prepreka, ona je iznad klimatskih fenomena, iznad svega, ruši sve barijere i fizičke i klimatske, kao i sve moguće vrste predrasuda, ona je vanvremenska i vanprostorna, večna, nadživeće i vreme i prostor – kaže vidljivo euforična naša sagovornica,

Nezaboravna poseta “Vestima”

Drage gošće: Vesna Jakovljević i Slađana u našoj redakciji

Ovog leta Slađana je bila i gošća naše redakcije u Beogradu.

– Taj utorak mi je bio najlepši dan godišnjeg odmora. Iako je bio pretopao, bilo mi je zadovoljstvo što sam upoznala novinare i urednike u redakciji “Vesti”. Vladala je radna atmosfera, ali istovremeno i veoma prijatna; svi su bili ljubazni i vrlo lepo su nas dočekali, srdačno i toplo kao porodicu. Prvi put sam kročila u neku redakciju, to je bilo nešto potpuno novo za mene. Bila mi je čast i oduševljena sam. Bila sam i znatiželjna da vidim te divne ljude koji nam daju priliku da se i mi oglasimo i koji pišu o nama u dijaspori da i nas upoznaju širom sveta, jer “Vesti” kruže celim svetom.