Igrom u Hokston parku, mislima u Kanberi

0

 

Za ovu priliku, najduži put prešli su članovi folklornog ansambla "Kosovski božuri" koji deluju pri CŠO "Sveti Nikola" iz Vajkola u Brizbejnu. Njih, inače, srpskoj muzici i igri podučava koreograf Boban Jovanović.

 

Ostale tri grupe koje su nastupile u nedelju popodne bile su iz Sidneja: "Kalenić" iz CŠO "Sveti Nikola" iz Blektauna (koreograf Dragan Đorđević), "Rastko" iz CŠO "Sveti velikomučenik Georgije" iz Kabramate koju takođe vodi Dragan Đorđević, i ansambl "Ravna gora" iz Srpskog centra Bonirig koji uči koreograf Goran Nikolić.

Program je vodio protojerej-stavrofor Nenad Đurašinović, a gostima se obratio paroh Saborne crkve u Kabramati, Đuro Đurđević. On je izrazio nadu da će se jubilarni, 30. svetosavski omladinski festival, održati tamo gde i prethodni – na prostoru manastira Sveti Sava – Novi Kalenić u Kanberi.

S tim u vezi, Đurđević je apelovao na slogu i povratak crkvi onih koji se s njom razilaze, što je i dovelo da događaja koji su uticali na ovogodišnje održavanje velike smotre mladih.
 

 

 

Domaćin

Prema rečima prote Đurđevića, Hokston Park neće biti mesto održavanja smotri ubuduće, već se računa sa Kanberom.
– Hokston Park je i u Kanberi bio jedan od domaćina festivala, on nosi ime "Svetog Save" i to je razlog, jednako kao što smo za dan kasnije u hramu Svetog Save u Flemingtonu pripremili službu uz dan spaljivanja svečevih moštiju – objasnio je sveštenik.

 

Prota Đurđević kaže da je nedeljni nastup u Hokston Parku organizovan u maju jer je ovo "svetosavski mesec", podsećajući da je dan kasnije poseban datum – uz spaljivanja moštiju svetog Save na Vračaru, a 19. maja dan na koji se obeležava prenos moštiju srpskog svetitelja iz Bugarske u Srbiju.

– Ovo sabranje jeste ispunjavanje obećanja našim mladima koji, iz poznatih razloga, nisu mogli nastupiti u januaru. Razlozi za to su poznati.

 

"Vesti" su pisale o tome: jedna grupa ljudi je, u svom nerazumevanju, a nama je i do sada nejasno zašto su tako činili, preuzela na sebe organizaciju festivala, iako do tada to nikada nisi radili.

 

Mi smo, otkazujući učešće, obećali našim vernicima da ćemo održati smotru, u drugo najpogodnije vreme. I ovo je izvršavanje naše obaveze – rekao je protojerej-stavrofor Đurđević.

Uz crkvene opštine učesnice smotre i Srpski kulturni klub "Sveti Sava", domaćin ove godine bila je i organizacija srpskih četnika "Ravna gora" iz Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here