B. Miličić
Deca su pesmom otvorila koncert

Deseti jubilarni zajednički humanitarni koncert naših folklornih društava iz Minhena održan je u subotu, uz nastup pet kulturno-umetničkih društava: Srpski kulturni centar Minhen (SKCM), KUD Jugos, KUD Soko, SKD “Sveti Sava” i KUD Kolo.

Ove godine sav prihod od ove manifestacije namenjen je kao podrška Humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe u akciji za izgradnju kuće četvoročlanoj porodici Luković u selu Zahumsko kod Sjenice.

Na ovoj humanitarnoj manifestaciji prikupljeno je 9.072 evra. Program nastupa minhenskih folkloraša otvorili su najmlađi učesnici programa koji su pevali dve pesme: “U svetu postoji jedno carstvo” i “Ovo je Srbija”, a na harmonikama su ih pratili braća Vasilije i Miljan Marković. Posle toga su se na sceni smenjivali dečji, pripremni i izvođački ansambli pet društava, a u programu je bilo učešće i pevačke grupe.

Igrači na sceni su pred više od 400 posetilaca prikazali mali deo bogate srpske kulture i tradicije, počev od lepršavih narodnih nošnji, pa do pesme, muzike, igre i prikaza narodnih običaja iz raznih delova Srbije. Bila je ovo svojevrsna i zanimljiva “igračko-muzička šetnja” kroz Srbiju, počev od Bosilegradskog Krajišta, Trstenika, Negotina, Vranjskog polja, Lepenice, Leskovca i Šumadije, pa do Vladičinog Hana.

Završnica ovog humanitarnog koncerta bila je zajednički izvedena koreografija “Igre iz Vladičinog Hana” koju su pred publikom prikazali svi folklorni ansambli. Treba napomenuti da su posetioci imali priliku da na jednom štandu isprobaju specijalitete naše kuhinje, što je bilo posebno interesantno za decu i najmlađe igrače folklornih društava. Zarada od prodate hrane i pića deo je ukupnog iznosa sakupljenog na koncertu.

Program je pratilo više od 400 posetilaca
Deca su dala svoj doprinos
Folkloraši na humanitarnom koncertu
Braća Vasilije i Miljan Marković
Deo vredne ekipe koja je podržala akciju
Porodica Luković ispred kućerka od 10 kvadrata

Boravak u deset kvadrata

Porodica Luković iz sela Zahumsko u opštini Sjenica ima četiri člana. Glava porodice Negomir živi u sobi od 10 kvadrata sa majkom Milomirkom (78), ćerkom Anastasijom (11) i sinom Đorđem (12). Negomira je ostavila supruga, tako da sam mora da se brine o porodici. Porodica Luković ne prima socijalnu pomoć. Uslovi života u kućerku su takvi da deca maštaju o kućici sa sobama, krevetima, kupatilom. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju da se ovoj porodici sagradi kuća u kojoj bi mogli normalno da žive. I dolazak njihovih predstavnika u Minhen na humanitarni koncert minhenskih folklornih društava i organizovanje akcije “Trojka iz bloka” deo je tih napora da se u akciju uključi što veći broj humanih pojedinaca i organizacija.

Uručene zahvalnice

Predstavnicima kulturno-umetničkih društava, koja su učestvovala na humanitarnom koncertu, uručene su zahvalnice Humanitarne organizacije Srbi za Srbe koja drugu godinu učestvuje u organizaciji zajedničkog humanitarnog koncerta minhenskih folklornih društava. Posebno je naglašen značaj održavanja ove lepe tradicije zajedničkog nastupa svake godine. Nekoliko godina prilozi sa humanitarnog koncerta minhenskih folklornih društava slati su preko Humanitarnog mosta “Vesti” najugroženijim pojedincima i porodicama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zahvalnice predstavnicima društava

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here