Privatna arhiva
Najveća podrška: Igor sa suprugom Barbarom i sinovima Zoranom i Teom

Posle finala Kupa Italije u košarci, u kome su se sastali Armani Milano i Napoli Basket, ekipa koju vodi trener Igor Miličić je osvojila pobednički pehar, što je bilo ogromno iznenađenje, ali i razlog velikog slavlja u gradu ispod vulkana Vezuv. Na ovaj trijumf ekipe našeg trenera čekalo se dve decenije, pa je razumljivo što je u gradu fudbala i Maradone, košarka postala tema svih razgovora.

Posle velikog slavlja i medijskih pohvala ekipi i treneru, život je krenuo dalje, a Igor Miličić ima jasne planove za budućnost kluba, ali i reprezentaciji Poljske, čiji je selektor.

Doneo pehar: Igor Miličić

Najveće iznenađenje

Gde je košarka u Napulju?

– Napulj je stvarno grad Maradone i fudbala. Košarkaški klub ima oko 2.000 navijača i dve godine zaredom, od kada se vratio u Ekstraligu, u poslednjem kolu je obezbeđivao opstanak. Kao klub ima solidnu istoriju, ali u poslednje vreme nije bio na nekom višem nivou. Vlasnici kluba su realni, nemamo veliki budžet, pa su prema tome tražili siguran opstanak i da se ne ponovi strepnja i neizvesnost do poslednjeg kola. Prošle godine se to ostvarilo dosta rano, jer već u januaru bili smo sigurni da nećemo ispasti, a posle toga osvojili smo Kup Italije – priča Igor Miličić za “Vesti”.

Niko to nije očekivao?

– To je bilo jedno od najvećih iznenađenja ove godine u Evropi, kad je reč o kup-takmičenju. Bili smo zaista daleko od svih razmišljanja da možemo nešto da napravimo i važili smo za autsajdere. Međutim, utakmicu po utakmicu stigli smo do četvrtfinala, pa onda polufinala gde smo igrali jake mečeve. Posle toga došlo je finale u Milanu protiv Armanija, u kome smo ostvarili veliki rezultat, jer je posle 20 godina u Napulj stigao pehar. Ceo grad se digao na noge i to proslavio na veličanstven način.

Naslednik: Igor Milić junior (desno)

Igor junior već potvrdio dolazak

Kakvi su vaši dalji planovi posle ovog velikog klupskog uspeha?

– Plan mi je da u klubu koji zna šta radi ostavim trag kao trener. Voleo bih da se dignem uz klub na jedan viši nivo, koji bi igrao u evropskom takmičenju, bilo da je je to Liga šampiona ili Kup takmičenje. Već smo u klubu postavili organizaciju i rad na postulate koji su ranije bili uzdrmani i sada to izgleda vrlo profesonalno. Generalno gledano, ovaj klub ima potencijal da ide napred.

Šta može da učini selekcija Poljske u narednom periodu?

– Sa reprezentacijom Poljske ovo leto nije bilo baš uspešno kao prethodnih godina, jer smo igrali kvalifikacije za Olimpijske igre, koje nismo prošli. Jedan od razloga je što nismo dobili igrača koji je trebalo da pojača reprezentaciju na poziciji “dvojke”. Videćemo šta će biti za sledeća takmičenja, pa i Evrpsko prvenstvo, čiji je domaćin između ostalih i Poljska. Imamo nadu i želju da napravimo dobar rezultat, jer deo Evropskog prvenstva igra se u Poljskoj, a igrači iz Amerike najavili su dolazak i igranje za nacionalni tim. To su Džeremi Sohan (San Antonio Spars) i Igor Miličić (Tenesi Atletiks) sa koledža, moj sin, i već je potvrđeno da će oni igrati za reprezentaciju.

Košarkaška porodica

Vi ste prava košarkaška porodica, jer tri sina uspešno se bave ovim sportom?

– Moji sinovi su u košarci i idu svojim putem. Najstariji Igor je na završnoj godini koledža u Americi, igra odlično u Tenesiju, jednom od pet najboljih koledža. On ima realne šanse za draft i sve ipak zavisi od njega. Visok je 208 cm i ima 22 godine. Zoran je srednji sin, rođen je 2008. godine, igra na poziciji 1 i 2 i videćemo kakva će mu biti budućnost, da li u Ulmu, Americi ili u Evropi, ali uglavnom sve ide u dobrom smeru. Najmlađi sin Teo ima 16 godina, visok je 190 cm i trenutno je jedan od najvećih talenata u Evropi. Igra za više selekcija kluba Raciofarm iz Ulma, kao i Zoran. Tamo se vrlo dobro planira razvoj igrača i on trenutno igra u selekciji sa mnogo starijim igračima. Tu uči, snalazi se i nije toliko dominantan, kao u timu svog godišta, gde je zaista najbolji kao igrač.

Napulj vrlo živahan

Kako izgleda život u Napulju?

– Napulj je jedan vrlo živahan grad, koji ima tu dodatnu energiju, a ja živim u jednom delu grada koji je mirniji. Moj put do dvorane zaobilazi sve te gužve. Ovde se lepo živi, jer tu su odlični restorani, hrana je famozna, vina su vrhunska i to govori da sam u jednom lepom delu Napulja. Sva ta prljavština i gužva na putevima mene zaobilaze, jer sam blizu sportske dvorane i vidim najlepši deo Napulja. Gledam more, vulkan Vezuv, lepe restorane i vinarije i za mene ovaj kraj ima posebnu energiju i lepotu.

Čat: Miličić na predstavljanju knjige o osvajanju Kupa Italije

Od igrača do trenera

Igor Miličić je rođen 1976. godine u Slavonskom Brodu, a odrastao je i pohađao školu u tadašnjem Bosanskom Brodu. Košarkašku karijeru je započeo u Orioliku iz Slavonskog Broda, zatim nastavio u Splitu u tadašnjoj Jugoplastici, a onda su se ređali klubovi iz Poljske, Belgije, Grčke, Turske.

Kada je završio igračku karijeru od 1996. do 2013. godine, otisnuo se u trenerske vode i u Poljskoj ostvario izvanredne rezultate u klubovima s kojima je tri puta bio prvak države, po dva puta osvajač Kupa i Superkupa. Jedno vreme bio je trener u Bešiktašu, da bi od prošle godine preuzeo Napoli Basket s kojim je ove godine osvojio Kup Italije u okviru ugovora o angažmanu do 2025. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here