I pevači se klanjaju senima patrijarha

0

Smrt Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla i trodnevna žalost u Srbiji neminovno se odrazila i na estradu. Otkazani su brojni koncerti i zabavne manifestacije, a nastupi Slobodana Trkulje i Aleksandre Radović u Centru "Sava" odloženi su za sedam dana. Brojni pevači ne kriju da su potreseni zbog smrti patrijarha Pavla, a mnogi će u narednim danima strpljivo čekati u redu da se poklone ispred njegovog odra.

 

TUŽNA: Biljana Krstić

– Teško sam primila vest o smrti patrijarha srpskog Pavla, jer je on bio jedan divan čovek. Imala sam tu čast da me primi u Patrijaršiji. Bila sam uzbuđena kao malo dete zbog toga što sam dobila priliku da ga upoznam.

 

To je bilo pre nekoliko godina pred put u Moskvu i odnela sam mu na dar ikonu Svetog Đorđa. Susret s njim je bio čaroban.

 

Osećala sam takav mir i spokojstvo kada sam pričala sa njim i to će mi ostati urezano u sećanje za sva vremena. Zbog njegove smrti otkazala sam sve nastupe dok bude trajala trodnevna žalost – kaže sa tugom u glasu Biljana Krstić.

 

 

Boro Drljača

– Mnogo mi je žao, posebno što sam imao čast da patrijarha Pavla lično upoznam. Imao sam privilegiju da mu pevam u manastiru u Gorskom Kotaru.

 

Bio je poseban, izuzetan čovek u svakom smislu. Obavestili su me o otkazivanju snimanja nekoliko emisija u kojima je trebalo da učestvujem. To je najmanje što se moglo uraditi dok Srbija tuguje – kaže sa suzama u očima Boro Drljača.

 

Ostale uspomene: Andrija Bajić

 

Bio je svetac za života

– Strašno mi je žao što ga više nema. On je bio živi svetac. Imao sam sreće da ga upoznam i nekoliko puta sam bio u njegovom društvu. Sećam se jednom smo bili u poseti u Los Anđelesu, gde je trebala da bude neka priredba. Bio je prisutan i patrijarh Pavle. Bilo je ratno stanje i on je bio izričito protiv bilo kakave zabave, pa je priređena samo večera. Uvek je bio pažljiv prema svima, celom srpskom narodu. Bio je skroman, vedar i mudar čovek, koji je za svakoga imao blagu reč. Ostaće sveta duša i njegova smrt je veliki gubitak za srpski narod – kaže Andrija Bajić.

– Patrijarhova smrt me je potresla, kao što je potresla sve one koji su ga voleli. A, ne znam nikoga ko ga nije voleo i poštovao zbog njegove beskrajne mudrosti. Bio je mio čovek i uvek je govorio kao sam Bog. Upravo se spremam da sa drugaricama odem do Saborne crkve i da mu odam počast – rekla je Usnija Redžepova.

– Sa suprugom Nadom idem do Saborne crkve, kao i hiljade naših sugrađana, da se poklonim i odam počast tom velikom, izuzetnom čoveku koji je bio svetac još za života – kaže Beki Bekić.

– Patrijarh jeste umro, ali samo fizički. Njegove tople i mudre reči, uvek će živeti u našim srcima. Treba da budemo srećni što smo ga imali.

 

Posebno sam ponosna na to što je bio u manastirima u mom, ovčarsko-kablarskom kraju i u okolini Čačka.

 

Napustio nas je samo fizički, ali će njegov duh večno živeti i verujem da ćemo ga slaviti kao sveca. Bilo bi sasvim neukusno da pevamo i slavimo u ovim tužnim danima, zato podržavam otkazivanje svih snimanja i veselja – kaže Vera Matović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here