I “Hari Poter” ušao u kampanju

0

 

 

Najčitanija britanska književnica Dž. K. Roling izazvala je buru reagovanja na Ostrvu ulaskom u kampanju o budućem statusu Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavom da se protivi secesiji i da poklanja milion engleskih funti kampanji koja se bori za očuvanje Unije.
Škotska izlazi na referendum 18. septembra, a građani treba da odgovore na pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"
Trenutna istraživanja javnog raspoloženja nagoveštavaju da će rezultat biti tesan, a prevagu će odneti mali broj trenutno neopredeljenih Škota.
Na Tviter nalogu Rolingove, autorka već kultnog dela o "Hariju Poteru", inače Škotlanđanka koja živi u Edinburgu (Škotska), stala je na stranu kampanje "Bolje je zajedno" i odmah izazvala buru regovanja u oba tabora. Pristalice otcepljenja naročito je povredila optužbom da "marginalni nacionalisti žele da demonizuju svakoga ko nije slepo i neupitno za nezavisnost". Po njoj su svi oni Škotlanđani koji priželjkuju nezavisnost – "romantičari", koji pri tom ne vode računa o tome kako će samostalna Škotska da živi i, posebno, kolike će joj biti šanse da postane članica Evropske unije.
Samo nekoliko sati pošto je autorka "Harija Potera" izašla u javnost sa svojim opredeljenjem protiv škotske nezavisnosti, blogosfera na Ostrvu naprosto je eksplodirala. Velika dobrotvorna organizacija u Edinburgu – "Projekt dostojanstva" – izašla je, na primer, sa neuobičajeno grubim napadom: "Kakva prostitutka, nakon što smo joj mi u ovom gradu pružili utočište kada je bila ostala samohrana majka i puki siromah!"
Pristalice zajedničke države pokrenule su, istovremeno, kampanju na socijalnim mrežama, u kojoj, naprotiv, veličaju opredeljenje ove spisateljke i zahvaljuju joj na njenom "magičnom milionu" koji će im mnogo značiti u pridobijanju još neopredeljenih Škotlanđana.
Ali, ni druga stana nije ostala bez novčane podrške. Dobitici lutrije "Evro milioni" (2011. godine), Kolin i Kris iz Ajšajera, odvojili su od svojih 161 milion dobitka, sumu od 5,5 miliona za pomoć kampanji otcepljenja i stvaranja "bolje, zelenije, bogatije i nezavisnije Škotske".

 

 

Knjige donele bogatstvo

Dž. K. Roling je danas multimilioner. Prema prošlonedeljnoj listi "Sandej Tajmsa", trenutno je teška 570 miliona engleskih funti. Dvanaest izdavača bili su joj odbili rukopis "Hari Potera" u vreme dok je bila "na prosjačkom štapu". Tek trinaesti izdavač pristao je da joj za rukopis ponudi avans od 1.500 funti. Do sada je izdala sedam knjiga o Hariju Poteru.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here