I dijaspora pomaže Nataši

0

 

OBOLELA: Četvorogodišnja Nataša Minić iz Futoga

Roditelji Dejan i Biljana Minić iz Futoga svakodnevno vode bitku da pomognu svojoj četvorogodišnjoj kćerki Nataši koja boluje od cerebralne paralize. Devojčica je prilikom rođenja ostala bez kiseonika i nastale su teške posledice po njeno zdravlje. Da bi pomogli da se dete vrati u koliko-toliko normalan život, potrošili su mnogo novaca i još ih čekaju veliki troškovi. Uz sve to, nabavili su na kredit auto kako bi lakše vozili dete na lečenje i rehabilitaciju, ali im je taj auto izgoreo. Sada su ostali i bez prevoznog sredstva a kredit za auto moraju plaćati. Za Miniće bi se moglo reći da ih u životu prate nevolje, pa čak da jedna drugu stiže.
Pomoć Nataši Minić i njenim roditeljima neophodna je što pre i njihov sused u Futogu, Petar Čekeliš iz Minhena, rešio je da i sam nešto učini.
– Nataša ima četiri godine i pet meseci, kratkotrajno samostalno sedi, puzi nepravilno i počinje da priča. Zbog stanja u kojem se nalazi svakodnevno su joj potrebni fizikalni i defektološki tretmani koji nažalost nisu u sklopu redovnog zdravstvenog osiguranja. Nataša ide na terapijsko jahanje dva puta nedeljno, terapijsko plivanje, fizikalnu terapiju, što sve mnogo košta. Pored toga, neophodan joj je suplement aminokiseline pantogam koji jedino u Rusiji može da se kupi. Zbog velikog poremećaja očnih jabučica, koji je posledica prevremenog rođenja i mišićne slabosti, Nataša je operisana u decembru 2011. godine, ali doktor predviđa da će biti potrebna još jedna operacija u budućnosti -nabraja Petar Čekeliš probleme s kojim se bore Natašini roditelji.

Izgoreli auto kojim su roditelji vozili Natašu na terapije

Zbog nedostatka finansijskih sredstava roditelji su bili prinuđeni da prekinu neke od terapija i tretmana na koje su vozili dete u Novi Sad, Suboticu i Beograd. Pogotovo od kada im je u martu izgoreo auto kojim su lakše i brže stizali do lekara i terapeuta. Uz sve ovo, roditelji kažu da je za sledeću godinu planirana operacija u Rusiji koja bi trebalo da doprinese poboljšanju psihomotorne sposobnosti, odnosno prohodavanju i spuštanju tetiva. Ta operacija košta 2. 300 evra, ali za porodicu Minić finansijski iscrpljenu, malo je nade bez pomoći ljudi dobre volje, da će uspeti kćerku Natašu vratiti u normalno detinjstvo.

 

Kontakt za pomoć
Svi koji žele i mogu svojim novčanim prilogom da podrže lečenje četvorogodišnje Nataše Minić mogu se obratiti njenim roditeljima na telefon +381 21 891437 ili Petru Čekelišu na telefon u Minhenu 089-1416984.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here