I Arapi dolaze u Srbiju po profit

0

Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro treba da dobije dozvolu za rad u Srbiji gde ta banka u naredne tri godine namerava da uloži pet milijardi dolara. To je potvrdila srpska guvernerka Jorgovanka Tabaković, ali je dodala i da u prve dve godine arapski bankari ne planiraju rad sa stanovništvom.
– Pomoći ćemo im da se kao i sve druge banke prilagode ovom tržištu i da od toga korist ima naša privreda – rekla je guvernerka.
Od 2008. godine ovo je prva i najveća takozvana grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije.
Mirabank posluje u velikom sistemu Rojal grupe iz Abu Dabija u celom svetu.
Konsultan za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da nije najsrećnija okolnost da još jedna strana banka dolazi u našu zemlju.
– Bolje bi bilo kada bi se banke integrisale, a ne kao sada da u jednoj ulici imamo dve-tri banke. Ali, nije loše da dolazi jedna od banaka iz drugog poslovnog i kulturnog miljea – kaže dr Kovačević.

Samo zarada
Banke ne ulažu, banke kreditiraju i gledaju da zarade, podseća Branko Pavlović, nekadašnji prvi čovek Agencije za privatizaciju.
– Ali ako si već toliko lud da dopustiš da strane banke dominiraju, onda je dobro da imaš i neku koja nije iz zemalja zone evra i koja će se teže dogovarati sa drugim bankama – kaže Pavlović.

On kaže da ne treba brkati pojmove oko ulaganja.
– Banke ne dolaze u druge zemlje da ulažu, nego da kreditiraju i zarade – ističe naš sagovornik.
Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je ulaganje od pet milijardi dolara velika investicija, za svako, a naročito za naše bankarstvo.
– Od Arapa se očekuje da ponude niže kamate od onih koje postoje na našem tržištu. To bi bilo dobro za naša preduzeća i našu zemlju generalno gledano – kaže dr Kovačević.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here