EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Bela kuća namerava da isporuči Ukrajini tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom, piše Vol strit džornal, pozivajući se na američke činovnike.

“Očekuje se da će administracija (Džozefa) Bajdena, nakon više nedelja internih diskusija o tome kako da se opreme tenkovi abrams koje SAD isporučuju Kijevu, obezbediti Ukrajini granate sa osiromašenim uranijumom”, navodi se u tekstu.

Prema rečima jednog od zvaničnika, nema ozbiljnih prepreka da se odobri slanje projektila sa osiromašenim uranijumom. Međutim, neki zvaničnici Bele kuće izrazili su zabrinutost da bi ove isporuke izložile Vašington kritikama da ovo oružje predstavlja rizik po ljudsko zdravlje i životnu sredinu, preneo je Sputnjik.

U aprilu je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da je London Kijevu poslao na hiljade granata za tenkove “čelendžer 2”, uključujući i one sa osiromašenim uranijumom, ali da ne prati odakle se te granate ispaljuju.

Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlo se taloži radioaktivna prašina, koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izbijanja raka.

1 COMMENT

  1. Znaci vi (SAD ) mozete da proizvodite i da ratujete sa osiromasenim uranijumom i da ga prosipate po celom svetu a niko drugi ne sme
    Pa zbog takvog vaseg stava i ponasanja istorija ce vam suditi
    Niste svesni gde ste sve i koliko puta umesali prste i.koliko ste zivota unistili
    Ali polako docicete i vi na red

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here