Lična arhiva
DAN PUN OBAVEZA: Porodica Smuk

Porodici Smukov iz Dobrinaca kod Rume stiglo je 400 dolara od Dijane i Silvane iz Melburna, a ovim plemenitim darodavkama, neizmerno je zahvalna Aleksandra Smukov, majka troje dece sa posebnim potrebama.

Sin Aleksandar je dugogodišnji štićenik “Vesti”kome su amputirana oba oka, a ćerke bliznakinje boluju od cerebralne paralize i nepokretne su.

– Od srca im hvala na ovoj pomoći, ali i svim ranijim koje su stigle od dve divne žene. Hvala što nas ne zaboravljaju i bar tri puta godišnje i za praznike nam pošalju donacije koje su nam prekopotrebne. Ja ne radim, a ni suprug Duško koji ima slabo srce i ugrađena tri bajpasa, pa živimo od socijalnih davanja za tuđu negu i pomoć – priča Aleksandra Smukov.

Zato je, kako kaže, donacija Dijane i Silvane iz Australije i mnogih drugih darodavaca koji pomažu od kada se Aleksandar još kao mali razboleo, bila dragocena svih ovih godina. Bez te pomoći, kako ističe, ne zna kako bi živeli.

– Nije lako, ali stalno govorim sebi, nije mi ništa, dobro sam. Naše ćerke su naša bolna rana. Ima raznih dana, ali najteži su oni kad smo svesni da će im celog života biti potrebna nega i da neko da bude uz njih – priča ona dok joj na oči naviru suze.

Srce njenog supruga koji joj u svemu pomaže, radi sa svega 20 odsto kapaciteta, pa jako zabrinuta. Priča da je nedavno, kada mu je bilo loše, preplakala dan.

– Ne znam šta bih bez njega – priča nam ova hrabra majka i supruga.

Naglašava da ne misli na sebe i moje bolesti, već na porodicu, a svoj brak opisuje najlepšim rečima. Srećna je što Aleksandar daje ispite na Fakultetu političkih nauka.

– Sin je želeo da ide na taj fakultet i uspeo je da se upiše. On je uporan, kad ima neki cilj, a prioritet mu je da završi FPN. Podržavamo ga u svemu, a najviše u njegovom cilju da ima fakultetsku diplomu. Uz to radi na računaru, igra šah, vozi bicikl, pliva, izlazi, voli muziku, a član je i reprezentacije u pikadu. Ponosni smo što postiže uspeh za svo troje naše dece i puno nam je srce kada ostvari neki novi – priča njegova majka.

Ovom mladiću su pre više od deset godina, kada je zbog malignog tumora očiju morao na lečenje u inostranstvo, pomogli naši humani zemljaci. I, pored napora lekara, ostao je bez vida.

Briga za ćerke

U porodici Smuk je svaki dan prepun obaveza, ali Aleksandru ne brine posao koji treba da uradi, već da li će imati dovoljno novca za pelene za ćerke i za garderobu, jer puze po kući, pa sve iscepaju.

– Treba ih presvući i nahraniti, a jedna ćerka jede samo “na flašicu”, dok se druga hrani normalno, a iz flašice pije – priča Aleksandra Smukov.