Vesti
BOLEST IM VEZALA RUKE: Miloš s roditeljima

Nije prošlo ni deset dana od našeg prvog teksta o siromašnoj porodici Pavlović iz sela Bekova na Goliji i poziva dobrim ljudima širom sveta da pomognu siromašnom mladiću Milošu Pavloviću i njegovim teško bolesnim roditeljima Radmili i Milanu, a pomoć već pristiže u ovaj zabiti deo Srbije, doduše, još skromna i nedovoljna, porodici Pavlović ipak zlata vredna.

Beda i rasulo

Nakon što su od humanitarca i našeg saradnika Hida Muratovića dobili 100 evra i najpotrebnije namirnice, takođe u vrednosti od 100 evra, za Miloša, Radmilu i Milana zainteresovao se i anonimni dobrotvor iz Kanade (ime poznato redakciji) koji im je, posredstvom svog prijatelja i Lazarevca, poslao donaciju od 500 evra uz poruku da se nada da će Miloš, nakon što je uspeo da kupi šest ovaca, sakupiti novac i za kravu koju odavno želi, a ne može da kupi.

– Mnogo smo se obradovali ovoj donaciji, još ne znamo da li ćemo je sačuvati za kravu koja košta oko 1.500 evra, ili ćemo rešavati neke druge probleme. Nama je sve u bedi, haosu i rasulu. Kuća je oronula i prokišnjava, vode nemamo, često ostajemo i bez svetla. Jedva se prehranjujemo i obezbeđujemo lekove, sve nam je potrebno, od šporeta do kauča. Sačekaćemo da vidimo da li će biti još pomoći, pa ćemo odlučiti šta i kako dalje – priča Miloš i moli nas da dobrotvoru iz Kanade prenesemo neizmernu zahvalnost i velike pozdrave.

GODINAMA NADNIČI: Miloš Pavlović

Biće i paketa

Zvalo je još nekoliko dobrotvora iz dijaspore i raspitivalo se kako mogu da pomognu Milošu i njegovim bolesnim roditeljima. Neki su izrazili spremnost da im pošalju lekove, a neki pakete.

– Šporet i krava njima su sada najpotrebniji. Nadamo se da ćemo za šporet brzo sakupiti novac, a za kravu i kaučeve ćemo morati da sačekamo, pošto postoji nekoliko dobrotvora iz Kanade i drugih zemalja koji sirotinji u otadžbini uglavnom šalju krave. Slali su ih i u ovaj deo Srbije, nadamo se da će se javiti neko od njih i da će obradovati Miloša i njegove roditelje. Dobro je da Pavlovići u svojoj bolesti i bedi više nisu sami i da su dobrotvori širom sveta čuli za njihovu muku – ističe poznati humanitarac Hido Muratović i naglašava da je Miloš vrlo vredan i pametan mladić, da nadniči kako bi prehranio oca i majku, da bi se negde u gradu lako zaposlio i snašao, samo kada bi mogao da ostavi bolesne roditelje.

Velika muka

– Mi smo jednom odlazili iz Bekove nadajući se da ćemo na periferiji Beograda naći bolji život. Nažalost, nismo imali sreće. Supruga i ja smo se teško razboleli, nesposobni smo za rad, a Miloš je bio još mali. Bez igde ičega morali smo da se vratimo u zapuštenu porodičnu kuću koju nemamo od čega da renoviramo. U selu smo zatekli samo osam žitelja, sada nas je još manje. Žao nam je Miloša što mora da se pati zbog nas i sa nama – priča Milan Pavlović i posebno ističe da im najviše nedostaju voda i kupatilo i da se svi kupaju u metalnom koritu vodom koju Miloš, svakodnevno po nekoliko puta, donosi sa udaljenog izvora.

I VODA IM DALEKO: Miloš na izvoru

– Još jednom pozivam čitaoce “Vesti “i pratioce mog humanitarnog portala Ljudske sudbine da pomognu porodici Pavlović. Bolest ih je naterala da zatraže pomoć dobrotvora. Pri kraju je leto, sa prvim hladnijim danima njihove nevolje biće još veće, jer ni ogrev neće moći da kupe – dodaje Hido Muratović.

Za Muriće

Vredne donacije stigle su i porodicama Džanković iz Kamešnice na Pešteru i Murić iz okoline Rožaja. Njima je po 100 evra poslala humana familija Skenderović iz Francuske.

Porodici Džanković je, nakon našeg apela, za vrlo kratko vreme sakupljeno više od 40.000 evra. Sazidali su novu kuću, u toku su unutrašnji radovi, useljenje se očekuje na jesen.

I porodica Murić, novcem koji su im obezbedili naši čitaoci i drugi dobrotvori, završava ranije započetu kuću. Sakupljeno je više od 20.000 evra, i oni očekuju useljenje pre zime.