Tanjug
Polaganje venaca na Avali: Državna delegacija predvođena Aleksandrom Vučićem

Nizom manifestacija i odavanjem pošte poginulim oslobodiocima Beograda obeležena je 80. godišnjica oslobođenja srpske prestonice od fašizma. Obeležavanje Dana oslobođenja počelo je na Avali, državnom ceremonijom polaganja venaca kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima. Venac je na Spomenik neznanom junaku položio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u knjigu utisaka kod tog spomenika napisao: Večno hvala srpskim junacima i herojima Crvene armije za slobodu koju su nam darivali. Srbija pamti!

Večna slava

– Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda, a vekovima unazad, nepokolebljiva ljubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima, naveo je Vučić na Instagramu.

Istakao da nikada neće biti zaboravljena hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelja.

– Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda – kazao je predsednik.

Vučić je otvorio izložbu Vojna diplomatija na putu ka slobodi u Generalnom sekretarijatu predsednika, rekavši da je izložba deo politike koju Srbija vodi i da je predstavljen mali deo puta u borbi za slobodu.

– Svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata, odlučno smo protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode. Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba – rekao je Vučić i istakao da će u istoriji Begrada istaknuto mesto imati svi koji su dali živote u borbi za slobodu.

Ukazao je i da je ovo dan od velikog značaja i za Evropu, Srbiju i Rusiju.

Veliki vatromet

– Od srca vam čestitam praznik koji je upisan u zajednički istoriju naših pobeda, poručio je Vučić.

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov je kazao da bez poštovanja prema žrtvama koje su pale u borbi protiv nacizma ne može da se gradi budućnost i zahvalio Srbiji na pažljivom odnosu prema vojnim spomen-obeležjima i zajedničkoj istoriji.

Čestitao je bratskom srpskom narodu značajan datum koji se, kaže, slavi i u Rusiji i naveo je da je u Srbiji živote dalo oko 7.000 ruskih vojnika.

Kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Groblju oslobodilaca Beograda je održana državna ceremonija polaganja venaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti uz učešće ruske delegacije i ministara odbrane Bratislava Gašića i bez portfelja Nenada Popovića, a potom i marš Besmrtnog puka sa građanima od tog spomenika do Trga Republike.

U Narodnom pozorištu je održana svečana akademija na kojoj je govorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanica predsednika, a potom na Trgu Republike koncertni program uz učešće umetnika iz Srbije i gostiju iz Rusije i veliki vatromet iznad prestonice.

Braća po oružju

Operacija oslobađanja je, kaže Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko bila jedna od najznačajnijih u strategijskom smislu, ne samo na ovim prostorima, a bila je ključna za dalje oslobođenje Mađarske, za pobedu u bici za Budimpeštu i jedna je od najvažnijih strategijskih u toku Drugog svetskog rata. Direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac je naveo da je više od 4.000 boraca NOV i više od 1.000 Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda i da je to ono na šta se misli kada se kaže da su Rusi i Srbi braća po oružju. Oslobođenje prestonice je kaže član SUBNOR-a Beograda Ratko Krsmanović, od važnosti za Beograd, Srbiju, Evropu i ceo slobodoljubivi, antifašistički svet. Kustos Vojnog muzeja Petar Žarković kaže da je Beogradska operacija bila velika pobeda i početak kraja rata, a general major u penziji Luka Kastratović da je oslobađanje Beograda značilo slobodu za Srbiju, da su stvoreni uslovi da se proteraju fašisti.

Razgovor s Putinom

Aleksandar Vučić se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na čestitkama povodom Dana oslobođenja Beograda i naveo da su imali prijateljski, otvoren i sadržajan razgovor.

– Razgovarali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, kao prijatelji i u razgovoru koji je trajao desetak minuta je bila lična nota, a razgovarali smo i o tome ko su slabi lideri, ko su kakvi i onakvi lideri. Veoma sam zahvalan Putinu na tome što je tu dozu lične note uneo – rekao je Vučić istakao da mu je Putin dva puta u razgovoru ponovio: “Ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju, ono što je dobro za Srbe dobro je za Ruse.”

Dodao je i da ga je Putin pozvao da 9. maja bude u Moskvi na proslavi 80 godina od pobede nad nacizmom.

Živela vojska!

Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu u spomen-knjigu je upisao: Poklanjam se senima palih oslobodilaca i njihovih starešina koji su zajedničkom borbom oslobodili naš grad, naš Beograd. Bez vaše žrtve danas ne bi bilo naše slobode. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here