EPA-EFE
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Poziv evroparlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika da se Srbija u potpunosti uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji, zazvučao je kao pretnja da se Beograd, u suprotnom, može suočiti sa posledicama. U ovakvoj situaciji, kako kaže za “Vesti” politički analitičar Branko Radun treba proceniti šta se gubi, a šta dobija bilo kakvim priklanjanjem, što je “težak posao kada se ne zna kako će se sve dalje razvijati”.

– Procenu kako će dalje Brisel nastupati po pitanju Srbije niko ne može da pouzdano da, a mogla bi da zavisi i od toga da li će sukob eskalirati, pa da ostanu pri stavu o našem kažnjavanju ili će se konflikt diplomatski rešavati, što bi bila druga priča i za nas – pojašnjava naš sagovornik.

On, ponašanje Brisela prema Srbiji vidi kao svojevrstan bezobrazluk.

– Neće nas u EU, a traže da se uskladimo sa njima. To je bezobrazluk kojim nam kažu, ne damo vam ništa, a tražimo sve. U momentu potpune neizvesnosti našeg ulaska u EU prete kaznom. Pritom se ne pominje šteta koju bi Srbija imala ako bi ih poslušala i to ne po naše ekonomske interese, već i političke, jer se na tom pitanju deli srpsko društvo, ali i na spoljnopolitičke, jer nam Rusija čuva Kosovo – tumači ovaj analitičar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izneo stav da se Srbija pridružuje svemu što se odnosi na kršenje teritorijalnog integriteta, ali ne u pitanjima koja se tiču uvođenja sankcija. Tim povodom reagovao je i Karl Bilt, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove, rečima da se “Srbija de fakto diskvalifikovala iz procesa pristupanja EU”.

S druge strane predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenjuje “da svako ko traži da Srbija uvede sankcije nije protiv Rusije, već je protiv Srbije.

On je istakao i da država ne može da vodi politiku u skladu sa interesima Zapada i Istoka, već prema sopstvenim.

– Ako mislite da uvedemo sankcije, to znači da će Kosovo biti primljeno u UN. Oni će sutra da traže da budu primljeni u NATO, da uđu u UN. A kome ćemo da se obratimo? Rusiji. Ako im uvedemo sankcije nemamo kome da se obratimo. Vratite nam princip teritorijalnog integriteta, poništite priznanje Kosova i spremni smo da razgovaramo – poručio je on.

Naveo je za RTS i da uvažava govore iz Brisela, da je obaveza Srbije da usklađuje spoljnu politiku sa EU, ali je iz Brisela rečeno da će ući u EU za deset, 20 ili 30 godina. Onda će, naglasio je Dačić i Srbija uskladiti spoljnu politiku za pet, deset ili 20 godina.

Evropa u konfuziji

Branko Radun ukazuje da se od Srbije traži da se usaglašava sa EU koja je i sama u konfuziji i neusaglašena, jer su, kako kaže, neki za prijem Ukrajine u EU, a drugi protiv.

– Pritisak iz Vašingtona ide i ka Briselu, a EU je uplašena od Rusije ne samo vojno, već strahuje i zbog izvoza ruskog gasa. SAD će u ovoj situaciji profitirati, Rusija će se nekako izvući, a najviše će biti na šteti EU koja bi i nas da uvuče u to iako nismo država članica – kaže on.

Dosta smo ginuli

Ivica Dačić ističe da je licemerje neprihvatljivo za Srbiju i da od nje traže da se pridruži svemu što govore oni koji su je bombardovali.

– Ne može se agresija protiv Srbije zvati “Milosrdni anđeo”, a ovo brutalnom invazijom Rusije na Ukrajinu. Nešto tu nije u redu sa moralnim principima – kazao je Dačić i dodao da Srbija nije “pijun ni Istoka, ni Zapada” i da su Srbi dosta ginuli “za neke treće”.

Mere za normalan život

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da u situaciji, koja je sve teža i u Evropi i svetu, srpsko rukovodstvo preduzima sve da građanima obezbedi normalan život. On je istakao da “ćemo političke izazove zajednički, ujedinjeno uspeti da savladamo”.

– Zato reagujemo i na najveće cene u istoriji uglja, struje i gasa i svih sirovina, ali rastu cene, dramatično, i osnovnih prehrambenih proizvoda – napisao je Vučić na Instagram profilu budućnostsrbije i najavio da će sa merama upoznati građane u najskorijem roku.

Uveren je da će mir, stabilnost i dobar život građana biti sačuvani.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je rekao da Srbiji to što nije podržala sankcije omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu.

– Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata – kazao je ambasador.