A. Čukić - Vesti
Srpska vojska

Delegacija srpskog ministarstva odbrane i vojske prisustvovalo je bojevom gađanju protivvazdušnim sistemom Mistral 3, čiju je kupovinu Srbija ranije ove godine ugovorila s Francuskom, na Sardiniji, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a prenosi hrvatska agencija HINA.

– Pripadnici srpske vojske uverili su se u kvalitet Mistrala 3 i mogućnost njegovog integrisanja u sistem PASARS – rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović nakon gađanja na poligonu italijanske vojske na Sardiniji.

Kupovina Mistrala 3 dogovorena je tokom ovogodišnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, kada je potpisano više sporazuma u ​​oblasti naoružanja i vojne opreme.

Mistral 3 je “poslednja generacija prenosnih raketnih sistema kratkog dometa”, a u odnosu na slične sisteme ostalih proizvođača izdvaja ga “niz naprednih karakteristika”, stoji u saopštenju ministarstva u kojem se dodaje da će biti isporučen Srbiji u dve varijante.

U prvoj varijanti će se koristiti “kao laki prenosni PZO sistem”, dok će u drugoj varijanti “biti integrisan u artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16 visoke nivoe balističke zaštite i mobilnosti”.

Kupuju i ruski sistem Pancir Srbija je zadnjih dana privukla veliku pažnju američke administracije zbog kupovine ruskog sistema Pancir, a u posetu Beogradu u petak je stigao zvaničnik Stejt departmenta Tomas Zarzecki, koji rukovodi radnom grupom zaduženom za primenu sankcija protiv ruskog bezbednosnog sektora, firmi i država koje imaju vojnu saradnju sa Rusijom.

Zarzecki se nije izjasnio nakon niza sastanaka u Beogradu, a šef diplomatije Ivicom Dačić kratko je rekao novinarima posle susreta sa američkim zvaničnikom da je “razgovor bio korektan i dobar” te da “neće biti sankcija”, piše Index.hr.

Po Dačićevim rečima, Zarzecki je “bio zadovoljan” onim što je čuo u razgovoru jer Srbija “nema šta da krije”. Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthev Palmer istakao je, tokom nedavne posete regionu, zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje. Američka diplomatija reagovala je na razmeštaj S-400 i pancir pre dve nedelje u Srbiji kada su ti najsavremeniji sistemi protivvazdušne odbrane dopremljeni u okviru vojne vežbe “Slavenski štit 2019”. To je prvi put da su ti sistemi poslani u inostranstvo radi učestvovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

3 COMMENTS

    • Е то је велики проблем за Кроате. Они не воле да ору те им у задње време недостају Срби по Крајини.

  1. Uvjeren sam da Srbija nema nista protiv
    Hrvatske kao ni protiv drugih zemslja.
    Srbija se mora dobro sprijemiti sa najboljem
    i najmodernijem naoruzanju. Srbija se
    okrivljuje za rat u Hrvatskoj, Bosnia i na
    Kosmetu, tako zapad smatra. A dokazano
    dasu je drugi nametnuli rat, Srbija je najvise
    plantilla i izgubila u ovóm ratu, a jos se nezna
    stace biti sa Kosmetom okupator momentalno
    vlada sa Kosmetom, agresor SAD stacionirani
    koliko dugo, to niko nezna za okupatora je
    to veliki plus. Srbina nesmije niko vise napast,
    zasto se naoruzava sa naj modernijeg oruzjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here