pixabay.com

Hrvatska vlada je uputila u Sabor Predlog zakona o centralnom registru stanovništva, čijim će usvajanjem prestati potreba za sprovođenjem popisa stanovništva, a u registar će biti povezani podaci iz svih postojećih evidencija s punom primenom od juna 2026. godine, preneli su hrvatski mediji.

– Novi zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć potrebna – kazao je na sednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Zakonom će biti osnovan centralni registar stanovništva, elektronski vođena službena evidencija, u koji će se povezati podaci iz zasebnih evidencija i registara – iz državnih matica, upisnika, informacionih sistema i drugih nadležnih tela, a vodiće ga Ministarstvo finansija, Poreska uprava.

– U registar će biti upisivani podaci o hrvatskim državljanima sa prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i o hrvatskim državljanima a prebivalištem izvan Hrvatske, kako bi, prvi put, bila stvorena i evidencija o našim državljanima izvan Hrvatske – pojasnio je Marko Primorac, hrvatski ministar finansija.

Sadržavaće podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim, stambenim i ostalim obeležjima, podatke o srodstvu i o domaćinstvima, pa na taj način omogućiti dostupnost na jednom mestu podataka o stanovništvu i njegovim obeležjima, srodstvu upisanih osoba, kao i o domaćinstvima i njihovim obeležjima.

Podaci će se koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, sprovođenje statističkih, društvenih, ekonomskih i drugih istraživanja, obradu podataka za koju postoji pravni osnov, kao i za efikasno vođenje upravnih, poreskih i drugih postupaka.

U posebnom delu registar može sadržati i podatke dobijene na osnovu podnetih dobrovoljnih izjava o vanbračnoj zajednici ili neformalnom životnom partnerstvu, o veri i maternjem jeziku, o nacionalnosti.

Primorac je kazao da će njegovim formiranjem prestati potreba za popisom stanovništva i da su za sprovođenje zakona obezbeđena sredstva u državnom budžetu od 12,8 miliona evra bez PDV. Dodao je da će registar biti formiran postepeno tokom 2025. godine, a puna primena očekuje se od 1. juna 2026.

Naglasio je da će građani u svakom trenutku moći da imaju uvid u svoje lične podatke i tražiti potvrde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here