Hrvatska se mora suočiti s ubistvom Aleksandre Zec

0

 

 

 

HOĆE LI SE PO NJIMA NEŠTO ZVATI: Zagrebačka porodica Zec

RIJEKA/ZAGREB – Predstavu "Aleksandra Zec", koja već izaziva kontroverze, riječkog HKD Teatra, u režiji Olivera Frljića, riječka će publika premijerno vidjeti 15. aprila u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Poznati reditelj je tim autorskim projektom, kako sam veli, spreman konačno prekinuti svojevrsni pozorišni muk oko ove bolne priče. "Hrvatsko je društvo posve nezrelo za suočavanje s onim što ne ulazi u službeno nametnute interpretacije Domovinskog rata. Ubijanje civila srpske nacionalnosti svakako je stvar o kojoj se u tim interpretacijama ne govori. Ovu predstavu radimo upravo zato što je društvo, i nakon svoje punoljetnosti, još uvijek nezrelo. Da je drugačije, ta bi predstava već odavno bila napravljena", kaže Frljić.
x Nakon dužeg premišljanja, pozorišnom predstavom Frljić je odlučio progovoriti o mučkom ubistvu djevojčice Aleksandre Zec i njezine majke Marije 1991. na Sljemenu, nakon što su svjedočile ubistvu oca porodice Mihajla Zeca ispred njihove kuće na zagrebačkoj Trešnjevci. Prije 23 godine ubili su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RH, takozvani "Merčepovci" koji za to nikada nisu odgovarali. Na pitanje što publika može očekivati, Frljić napominje kako se ova predstava dosta razlikuje od nekih drugih u kojima se bavio najvećim traumama društava nastalih raspadom Jugoslavije. Glumci su svjesni da rade predstavu o svojim sugrađanima koji su ubijeni u jeku nacionalne histerije. Stvar je još kompleksnija kad se uzme u obzir da je Aleksandrin život prekinut u dvanaestoj godini. Zbog svega toga je i njihova odgovornost drugačija. Ovaj projekt za njih nije samo pozorište nego i prilika da se potvrde kao odgovorni građani, ističe reditelj Frljić.

PROGOVORIO NA SVOJ NAČIN: Reditelj Oliver Frljić

x Ovih dana i Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu kojom bi obitelj Zec dobila park, a svjedok ratnih zločina Milan Levar, ratni zapovjednik osječke policije Josip Rajl-Kir, Slobodan Budak i Vladimir Primorac ulice u novoizgrađenom naselju na zagrebačkoj Selskoj cesti. "Nadamo se da će inicijativa biti prepoznata kao vrsta simboličke poruke, kao vid simboličkih reparacija za zločine i nepravde nanesene tokom 90-ih, na neki način žrtvama nedemokratskih režima ili nastojanja tadašnjih vlasti", istaknuo je programski direktor Inicijative Mario Mažić. Pozorišni reditelj Oliver Frljić ustvrdio je da inicijativa dolazi u pravo vrijeme te da je bitno pokazati da u društvu postoje i druge snage koje ne žele po bilo kojem kriteriju, a najmanje po kriteriju nacionalne pripadnosti, isključivati bilo kojeg od naših građana, piše hrvatski "Tportal.hr".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here