EPA-EFE
Gordan Grlić Radman

Hrvatska će reagovati povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore i kao članica EU i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme, rekao je danas hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

On je rekao da je Crna Gora donošenjem Rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica – evropsko u Briselu i instrumentalizovano u Podgorici, na šta će, kako kaže, Hrvatska reagovati.

– Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje, a kao članica EU i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme. Još raspravljamo sa premijerom kako da postupimo – rekao je Radman novinarima u Zagrebu.

On je istakao da su dobrosusedski odnosi jedan od ključnih kriterijuma proširenja EU, a da je ono što je Crna Gora uradila “protivno onom na šta se obavezala” i “da bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost”.

Grlič Radman je naveo da parlament Crne Gore nije telo koje treba da daje ocenu događaja od prije 80 godina, već je to posao nezavisnih tijela i istoričara.

– Dobro se sećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik – rekao je hrvatski ministar i dodao da Crna Gora mora da se suoči sa “sopstvenom prošlošću”, kao i da bi “procesuiranje ratnih zločinaca bio odgovor prave susedske države”.

Skupština Crne Gore usvojila je 28. juna Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

Nakon toga hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da će usvajanje Rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU.

EU je 29. juna potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prelazna merila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime je dobila priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Grlić Radman je naveo da je Hrvatska u svojim zaključcima navela da je za poglavlje 23 neophodna “odšteta logorašima, odgovor za nestale osobe i zaštita hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori”.

6 COMMENTS

  1. Znate li sta je kukavicluk!? Kukavicluk je to sto Srbija kao matica ljudi o kome se rezolucija radi ne uradi isto! Srbija nece upravo zbog ovakvih pretnji iz Eu, uradite ovo mi cemo ovo. Nemojte da zaboravite da je Hrvatska glasala za Rezoluciju o Srebrenici! Zato Srbija spremaj rezolucije!

  2. Da li je moguće da Hrvatski političari ne kapiraju ? Izgleda da je moguće ! Mišel se razotkrio, sada čekamo reakcije Berbokove i Ursule…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here