Hrvatska priznala ustavno ime Makedonije

0

Bebić je posle razgovora sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim, rekao da se nada brzom rešavanju spora Grčke i te države oko imena bivše jugoslovenske republike.

 

Predsednik sabora rekao je na konferenciji za medije da daje podršku naporima Makedonije i Grčke da prevaziđu taj problem, koji je kočio bivšu jugoslovensku republiku u evroatlanskim procesima. 

 

On je objasnio da spor oko imena ne utiče na operativnu saradnju te dve države, koja je, kako Babić ocenjuje, ” razvijena i dinamična ”.

Veljanoski smatra da se radi o iracionalnom sporu koji ne bi trebalo da blokira put Makedonije prema EU-u i NATO-u, podsetivši da je Grčka dobila novu vladu posle vanrednih izbora, tako da se u Skoplju nadaju nastavku intenzivnih pregovora.

 

Predsednik Sobranja očekuje i da bez obzira na to da li će spor biti rešen, to neće uticati na početak pregovora između Makedonije i EU koji bi trebalo da počnu do kraja tekuće godine.

 

Dva šefa parlamenata raspravili su i načine kako Hrvatska, koja je u aprilu postala punopravna članica NATO-a i u poodmaklim je pregovorima s EU, može svojim iskustvom pomoći Makedoniji u evroatlanskim integracijama.

 

"Bilateralni sporovi mogu usporiti, ali ne mogu zaustaviti proces integracije jugoistoka Evrope, jer je on važan za celu Evropu", složili su se Bebić i Veljanoski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here