commons.wikimedia.org
Raketni sistem "HIMARS"

Američki Stejt department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrednosti od 390 miliona dolara, saopštio je sinoć Pentagon.

Kako prenosi Rojters, Pentagon je objavio da će u posao biti uključen “Lokid Martin”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio dalja ulaganja u Hrvatsku vojsku, a između ostalog je kazao kako je u planu nabavka moćnih američkih samovoznih višecevnih lansera raketa HIMARS-a.

HIMARS je izuzetno pokretljiv artiljerijski sistem zemlja-zemlja na točkovima. Sistem uključuje kamion, sistem za upravljanje vatrom, kao i kontejner sa kapacitetom od šest raketa.

Kupovina ovakvog sistema promenila bi odnose u regionu. U regionu HIMARS nema niko. U Evropi ga, prema dostupnim informacijama, imaju samo Poljska, Rumunija i Ukrajina. Nabavljaju ih Italija, Letonija i Estonija.

Dolazak HIMARS-a dramatično bi povećao vatrenu moć hrvatske kopnene vojske i bila bi snažno sredstvo odvraćanja, prenosi Index.

2 COMMENTS

  1. Pa i mi ćemo da kupimo poslje isto ko i avione.Pa ćemo i u EU poslje,pa ćemo u NATO,pa sve tako…neće moći al će moći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here