Tanjug/AP
Tenkovi "leopard"

Hrvatska će isporučiti Ukrajini deo svojih tenkova i borbenih vozila, a od Nemačke kupiti do 50 novih tenkova “leopard”, saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

O tome su danas u Berlinu razgovarali hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Kako je navedeno u saopštenju, glavna tema sastanka bila je opremanje i modernizacija Hrvatske vojske s naglaskom na nabavku novih tenkova “leopard 2A8”.

Nemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi nemačkom programu zajedničke nabavke glavnog borbenog tenka “leopard 2A8”.

Ministri su potpisali pismo namere kojim su iskazali spremnost da se iz hrvatskih zaliha Ukrajini u prvoj isporuci isporuči 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pešadije M-80, a da se finansijska sredstva koja će Hrvatska dobiti od Nemačke za te tenkove i borbena vozila iskoriste za nabavku novih nemačkih “leoparda 2A8″.

„Za taj iznos, naime, umanjila bi se ukupna cena novih ‘leoparda 2A8’. S obzirom na potrebe Hrvatske vojske, Hrvatska namerava da nabavi do 50 novih ‘leoparda 2A8′”, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Anušić je naglasio je da je Nemačka značajan partner Hrvatskoj u području odbrane i dodao da je prioritet da se ta saradnja pojača i proširi, dodaje se u saopštenju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je Hrvatska pouzdan partner i da je potpisivanjem pisma namere odlučila da investira u svoje oružane snage.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here