pixabay.com

Za očuvanje zdravlja srca, važno je voditi računa o opštem zdravlju, a jedan od najefikasnijih načina da se to uradi je usvajanje ishrane koja podržava zdravlje srca.

Pored toga što je korisno da redovno unosite namirnice bogate antioksidansima, potrebno je smanjiti i unos onih koje mogu negativno uticati na srce.

Stoga su nutricionistkinje Meri Sabat, Liza Endruz i Suzan Šahter za SheFinds upozorile na hranu koja može da izazove začepljenje arterija i poveća rizik od srčanih oboljenja.

Čips

Kada poželimo slanu, hrskavu užinu, čips je verovatno naš prvi izbor. Međutim, koliko god ova omiljena grickalica bila ukusna, čips može biti i štetan po zdravlje, posebno kada je u pitanju srce. Redovna konzumacija može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a prema Sabatu, to uključuje začepljene arterije i veći rizik od srčanih oboljenja, prenosi Danas.

„Čips se obično prži u nezdravim uljima sa visokim sadržajem zasićenih i trans masti. Ove masti mogu da podignu nivo holesterola i podstiču nakupljanje plaka u arterijama, što na kraju dovodi do začepljenja arterija“, objašnjava Sabat za SheFinds.

Šahter podržava ovo mišljenje, napominjući da je ova užina takođe „puna natrijuma“, što može dovesti do brojnih zdravstvenih rizika.

„Kombinacija trans masti i visokog unosa natrijuma može podići nivo LDL holesterola i povećati rizik od formiranja arterijskih plakova, što dovodi do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti“, upozorava nutricionistkinja.

Krofne

Krofna može zvučati kao ukusna i primamljiva užina. Međutim, ova slatka poslastica može imati posledice po zdravlje arterija i rad srca.

„Većina krofni su zapravo samo rafinisano brašno, šećer i mast. Ta tri sastojka mogu da podignu šećer u krvi i rizik od dijabetesa. Sam dijabetes je faktor rizika za srčana oboljenja“, kaže Endruz.

Rafinisanom brašnu nedostaju vlakna i esencijalne hranljive materije, što uzrokuje brze skokove nivoa šećera u krvi. Ovi skokovi mogu dovesti do insulinske rezistencije i upale, a oba su ključni faktori za aterosklerozu. Štaviše, sadržaj masti u krofnama, obično u obliku nezdravih trans masti ili zasićenih masti, može dodatno povećati nivo LDL holesterola i podstaći stvaranje arterijskog plaka.

„Ako baš ne možete da odolite, pojedite samo jednu, a preskočite one punjene kremom jer imaju još više masti“, upozorava Endruz.

Slanina

Slanina je mnogima omiljena hrana za doručak, koju naš narod prosto obožava, ali ona može imati ozbiljne nedostatke kada je u pitanju zdravlje srca.

Endruz identifikuje slaninu kao glavnog krivca za začepljenje arterija zbog visokog sadržaja zasićenih masti i natrijuma.

„Prepuna zasićenih masti i natrijuma, goveđa ili svinjska slanina je jedan od najgorih uzroka začepljenja arterija. Zasićene masti čine da vaša jetra proizvodi više holesterola, što može dovesti do ateroskleroze“, zaključio je nutricionista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here