pixabay.com

Hormonska neravnoteža postaje uobičajena briga kod starijih žena, posebno nakon 40. godine, zbog prirodnih promena kao što su perimenopauza i menopauza i promene nivoa estrogena i progesterona.

Ove promene mogu izazvati simptome kao što su umor, povećanje telesne težine, promene raspoloženja i problemi sa spavanjem.

Iako su ove promene neizbežne, postoje određeni koraci koje žene mogu preduzeti da bi ublažile simptome, od kojih je jedan isključivanje određenih stvari iz svoje ishrane.

Dijetetičarka Tejlor Stolt, dr Tanja Bobrun i nutricionistkinja Liza Ričards otkrili su koja pića i hranu žene treba da izbegavaju ili ograniče nakon 40. godine.

Meso biljnog porekla

Meso biljnog porekla se često reklamira kao zdrav izbor, ali može negativno uticati na hormone. Problem sa ovom hranom je visok sadržaj soje. Prekomerna potrošnja fitoestrogena, jedinjenja prisutnog u soji koje oponaša estrogen u telu, može izazvati hormonske fluktuacije kod starijih žena.

– Biljno meso uglavnom sadrži izolate sojinih proteina koji mogu imitirati estrogen u telu i potencijalno dovesti do neravnoteže, posebno kod žena osetljivih na fluktuacije estrogena. Ovi proizvodi takođe često sadrže aditive, konzervanse i veštačke arome koji mogu da poremete endokrini sistem i doprinesu hormonskoj neravnoteži – objašnjava Stolt za „SheFinds“.

Mlečni proizvodi

Problem sa mlečnim proizvodima leži u prirodnim hormonima, kao što su estrogen i progesteron, koje proizvode krave. Starije žene, koje već doživljavaju promene u nivou estrogena, mogu dodatno da poremete svoju hormonsku ravnotežu ako previše konzumiraju mlečne proizvode.

– Mlečni proizvodi sadrže prirodne hormone, kao što su estrogen i progesteron, koji mogu da ometaju regulaciju hormona u telu – kaže Ričards.

Bobrun dodaje da hormoni i antibiotici u neorganskom mleku mogu poremetiti nivoe estrogena i progesterona. Izbor mleka bez hormona, organskog mleka ili zamena za mlečne proizvode može pomoći.

Zaslađena pića

Bez obzira u kojoj se fazi života nalazimo, zaslađena pića nisu dobar izbor. Pića poput voćnih sokova, kafe, gaziranih pića ili energetskih napitaka izazivaju skokove insulina, što utiče na hormone.

Stolt objašnjava da ova pića izazivaju skokove insulina, smanjujući globulin koji vezuje polne hormone (SHBG), koji može podići nivoe estrogena i testosterona.

– Visok insulin takođe podstiče hroničnu upalu i remeti signale gladi, što može dovesti do prejedanja i povećanja telesne težine. Višak masnog tkiva proizvodi više estrogena, što dodatno pogoršava dominaciju estrogena – dodaje ona.

Srećom, postoji niz namirnica koje možemo da konzumiramo umesto toga da bismo sprečili hormonsku neravnotežu i ublažili simptome.

Losos, povrće iz porodice krstaša, bobice i avokado samo su neke od namirnica koje Stolt preporučuje. Ove namirnice pomažu u smanjenju upale, podržavaju zdravu proizvodnju hormona, pomažu u detoksikaciji jetre i bogate su vlaknima.

Bobrun takođe ukazuje na to da „tehnike smanjenja stresa kao što su joga i pažljivost, zajedno sa suplementima kao što su magnezijum ili adaptogeni, mogu dodatno doprineti hormonskoj ravnoteži“.

Alkohol

Svi znamo negativne strane alkohola, iako je to jedno od najpopularnijih pića na svetu. Alkohol zapravo može uticati na ključne procese regulacije hormona, posebno kako telo stari i metabolizam usporava.

Stolt otkriva da alkohol utiče na skoro svaki hormon u telu, ali ne na dobar način.

– Ovo piće remeti funkciju jetre, koja igra ključnu ulogu u metabolizmu estrogena, što dovodi do neravnoteže kao što je dominacija estrogena. Čak i jedno piće može značajno smanjiti proizvodnju melatonina, ometajući san i izazivajući niz hormonalnih problema. Alkohol takođe snižava progesteron, povećava nivo testosterona i slabi funkciju nadbubrežne žlezde, što doprinosi neravnoteži hormona stresa – objasnila je ona.

Vremenom, ovo može pogoršati osećaj umora, promene raspoloženja i povećanje telesne težine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here