Vesti
Obrtenje slavskog kolača u Hombušu

U nedelju, 19. novembra, Crkvena opština Svetog Arhangela Mihaila u sidnejskom naselju Hombuš, proslavila je svoju hramovnu slavu. U svečanoj atmosferi, liturgiju je služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluženje arhimandrita Petra Radulovića, paroha hrama Veselina Svorcana i protođakona Petra Mrakića.

Hram je bio ispunjen vernicima, koji su zajedno sa svojim sveštenikom svečano dočekali vladiku, uz pojanje dečijeg i glavnog hora.

„Posle čitanja Jevanđelja, episkop Siluan je objasnio duboki duhovni smisao iz događaja u kojem gospod naš Isus Hristos, isceljuje ženu koja je dugo patila od krvotočenja i vaskrsava Jairovu kćer. Vladika naglašava da je ovo Jevanđelje usmereno svima nama i treba da određuje pravac puta, kojim čovečanstvo treba da ide, u svom životu ovde na Zemlji“, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mitropolije.

Takođe je ukazao na način na koji se vernici mogu poistovetiti s događajem iz ove jevanđeljske priče, naglasivši da je među tolikim sabranima samo jedna osoba uspela da uspostavi živu vezu sa gospodom.

– Samo jedna je imala pravu veru koja je izazvala isceljenje, veru koja je izazvala reakciju od gospoda. Dešava se da i pored toga što smo okruženi svetinjama, moštima, ikonama, relikvijama, da u duhovnoj uspavanosti, potpuno neodređeni, ostajemo udaljeni od blagodatne sile njihove. Moramo oživeti svoju veru kako bi gospod osetio naš dodir, naš vapaj ka njemu. Treba da se naučimo redovnoj molitvi, da uvećamo svoje vrline, kako bi nas gospod iscelio od naših slabosti i nemoći – naglasio je vladika Siluan.

Posle molitve, presečen je slavski kolač, nakon čega su vernici i sveštenstvo prešli u crkvenu salu gde je upriličena trpeza ljubavi.

Vernici su ispunili crkvu u Hombušu na hramovnu slavu
Prota Veselin Svorcan je dočekao vladiku Siluana
Članice dečjeg hora u ičšekivanju dolaska episkopa Siluana
Crkva Svetog arhangela Mihaila u Hombušu
Ikona Svetog arhangela Mihaila u crkvi u Hombušu
Posluženje u crkvenoj sali

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here