EPA/Etorre Ferrari
Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj ukazao je da će pismo lidera Francuske, Nemačke i Italije upućeno kosovskom premijeru Aljljbinu Kurtiju povodom članstva u Savetu Evrope ubuduće biti veto Kosovu za pridruživanje ostalim međunarodnim organizacijama.

On je naglasio da je tokom svog mandata kosovski premijer doprineo nazadovanju Kosova u svim oblastima.

– Ako nema priznanja, ako nema članstva u međunarodnim organizacijama, ako nema dobijanja statusa kandidata za Evropsku uniju, ako postoji sporazum u okviru dijaloga koji je naneo kolosalnu štetu Kosovu i ne zahteva međusobno priznanje, onda to sve govori da je za vreme Kurtijeve vlade Kosovo podeljeno na pola – rekao je Hodžaj.

Govoreći o spoljnoj politici, Hodžaj je istakao da su greške ove vlade na spoljnopolitičkom planu nemerljive i da su narušeni odnosi sa onima koji su oduvek podržavali kosovsku nezavisnost.

Osvrnuo se i na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i ukazao da su Italija, Francuska i Nemačka stavile veto na taj proces zahvaljujući jednostranim poteztima aktuelne kosovske vlasti.

– To čuveno pismo Šolca, Makrona i Meloni… ako Kosovo u Savetu bezbednosti UN ima iza sebe ruski i kineski veto da ne uđe u UN, ovo pismo je sada novi veto evropskih država, sponzora nezavisnosti Kosova, u odnosu na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Gde god se Kosovo bude kretalo u narednim godinama, oni će imati to pismo kao uslov, bilo za članstvo u Savetu Evrope ili za organizacije van Evrope – tvrdi Hodžaj.

Smatra da je odgovornost za nazadovanje Kosova isključivo na kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

– To se desilo zato što je Kurti, sve dok je bio u opoziciji, u svim spoljnopolitičkim temama imao pogrešan pristup i nastavio da ima pogrešan pristup i nakon preuzimanja prve i druge vlade, kao i nedostatk potpune jasnoće šta se dešava na međunarodnom planu – ocenio je Hodžaj.

4 COMMENTS

  1. Albancijoš uvek ne shvataju da u EU mogu ući isključivokao deo Srbije – a onda će dobiti široku autonomiju kojom će na kraju morati da se bave ekonomijom i boljim standardom ljudi, a ne da dobijaju političke poene na nacionalizmu. Velika Albanija je nemogućamisija jer je postojala isključivo u periodu nacističke Nemačke 1941-1945.

  2. Već viđeno posle svake ovakve izjave ,Opozicije za ,Kosovo od EU saveznika za Kurtija stigne ,Nagrada i ovoga puta biče tako po mom skromnom mišlenju Kurtiju skinuče ,Sankcije uvedene prošle godine od strane ,Kvinte za investicije nepovratnog novca za razvoj i energetiku.Toliko o Kurtijevom narušavanju odnosa sa Partnerima.

  3. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here