EPA//Valdrin Xhemaj
Enver Hodžaj

Poslanik Demokratske partije Kosova i nekadašnji ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kritikovao je vladu u Prištini jer u poslednje četiri godine nije bilo novih priznanja.

Ponovio je zamerke na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da zastupa interese Srbije.

Hodžaj je rekao da Kosovo danas liči na Tajvan i da je zabrinjavajuće da Palestina pod vođstvom Hamasa dobija priznanja, ali Kosovo – ne.

– Ne želim da vidim Kosovo koje 2024. više liči na Tajvan, na neku vrstu tajvanizacije Kosova, nego na republiku koja je od 2008. do 2020. godine dobila 20 priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama. Zabrinut sam što Palestina dobija međunarodno priznanje pod vođstvom Hamasa, od Španije, Slovenije, Irske… A, Kosovo nije dobilo priznanje već pet godina – rekao je Hodžaj.

“Lajčak zastupa interese Srbije”

Dodao je da nije impresioniran ni mogućim isključenjem iz Berlinskog procesa.

– Živimo kao samozadovoljna provincija. Kurti je rekao da ne prihvata Otvoreni Balkan, da je za Berlinski proces. Sada čak ni Berlinski proces ne radi kako treba – rekao je Hodžaj.

Hodžaj je ponovio optužbe na račun Miroslava Lajčaka da zastupa interese Srbije, uz ocenu da je Aljbin Kurti „upao u tu zamku“.

– Mislim da je Lajčak zadao najveći udarac Kosovu, zastupao je interese Srbije i Kurti je ovde upao u zamku, kada je smislio Osnovni sporazum, a ne sporazum o međusobnom priznavanju i pravnoobavezujući sporazum – rekao je bivši ministar.

Srbija potpisuje sporazume sa SAD, a Kosovo…

Kada je reč o poslednjoj rundi dijaloga, kaže da ako se uzme obzir ono što se danas dogodilo u Briselu, to mnogo govori o tome šta se dešava na Kosovu.

– Prva vest je da je na sastanku učestvovao i pomoćnik sekretara NATO, gde je stranama rečeno da se most ne može otvoriti bez dijaloga. Nikad u istoriji dijaloga se nije dogodilo da predstavnik NATO ode u kancelarije EU i pokrene temu mosta na Ibru, sever, tretirajući Kosovo kao bezbednosni problem – kazao je Hodžaj.

Posebno je ukazao da se sutra očekuje da Srbija potpiše energetske sporazume sa SAD.

– Srbija je pre dve-tri nedelje potpisala sporazum o vojnom i ekonomskom partnerstvu sa Francuskom, potpisan je sporazum sa EU da bi imala pristup litijumu. Srbija skida stubove međunarodnog položaja Kosova. Mimo simbolične dobiti, gubimo na strateškom nivou – primetio je Hodžaj.

1 COMMENT

  1. Da li je neko objasnio gospodinu Hodzaju da je južna srpska pokrajna okupirana od strane NATO pakta i da je time opravdano da predstavnik NATO-a bude na pregovorima !? Očigledno je da je NATO procenio da njihovi albanski saradnici na okupiranoj srpskoj teritoriji prave više problema nego koristi, pa su rešili da to koriguju svojim prisustvom na sastancima sa EU.
    Srbija očekuje, za početak, da NATO (koji je gazda na KiM) razoruža albanske ilegalne “bezbedonosne” snage koje su naslednik terorističke OVK, a zatim da se 999 srpskih specijalaca vrati na Kosovo i Metohiju po rezoluciji 1244 uz formiranje ZSO po Briselskom sporazumu. Posle toga da sednemo da pričamo sa Albancima o autonomiji ostatka južne srpske pokrajne – nešto ćemo se već dogovoriti !!!.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here