EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Valjdet Hodža ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju i fazi “kliničke smrti”, jer Srbija nije spremna da prizna nezavisnost Kosova, ali i da ne očekuje da bi čelnici EU koji su na kraju mandata mogli da proizvedu pozitivan pomak po tom pitanju.

– Dijalog je u fazi kliničke smrti i razmatraju se one tačke koje je možda moguće lako sprovesti u ovom zastoju dijaloga, ali verujem da to nije tema “od nekoliko dana” i da ju je teško sprovesti. Lideri EU zaduženi za pitanja Kosova i Srbije na kraju su mandata i pokušavaju da urade nešto pozitivno, ali to ne može da se uradi – rekao je Hodža.

On je ocenio da bi otvaranje novih prelaza zaustavilo šverc.

– Kosovo i Srbija imaju oko 400 kilometara granične linije i prirodno se, uz normalnu i međusobnu komunikaciju procenjuju potrebe, jer države postoje za potrebe građana, stalne ili sezonske – kazao je Hodža.

On je dodao da je skeptičan da bi to moglo da se dogodi.

– S obzirom na nespremnost Srbije da prizna suverenitet Kosova i načelno priznajući da se tada postavljaju granične tačke između država, skeptičan sam da će bar srpska strana prihvatiti tako nešto. Mislim da bi otvaranje novih graničnih prelaza zaustavilo šverc, verovatno bi ga smanjilo i da bi rešilo problem sa Srbijom jednom zauvek – kazao je Hodža.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here