Youtube/Fudbalski savez Srbije
Jan Karlo Simić

Bio je Jan Karlo Simić u planovima selektora Dragana Stojkovića nekoliko meseci. Još od marta ga je Piksi stavljao na širi spisak, uvek je otpadao prilikom skraćivanja, ne i pre nekoliko dana.

– Nije mi ovo prvi put da se viđam sa selektorom – veli Simić. – Pričali smo u Torinu kad je došao da gleda Milan protiv Juventusa. Otac mi je mnogo govorio o njemu kao igraču. Biti među reprezentativcima je san. Još ne mogu da verujem da sam u društvu sa zvezdama evropskog fudbala. Veoma sam zahvalan selektoru što mi je pružio ovu mogućnost.

Šest utakmica Srbije u Ligi nacija predstavljaju uvertiru uoči kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. Cilj naše reprezentacije je da poveže učešće na tri velika takmičenja.

– Imamo, naravno, ogroman motiv da Srbiji donesemo još jedan uspeh. Za Kostu, Aleksića i mene bi to bilo prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji.

Sa kadetima je igrao pre dve godine na Evropskom prvenstvu i postigao gol u četvrtfinalu protiv Danske.

– Bio mi je to možda i najlepši period u životu. Proveli smo na šampionatu u Izraelu 15 dana. Družili smo se svaki dan, ne samo na terenu. Bili smo kao prava porodica. I dalje smo svi u kontaktu, iako igramo na različitim stranama. Mnogo sam naučio u zajedničkim trenucima sa svojom generacijom, više ljudski nego fudbalski. Napredovali smo, postali veoma dobra grupa.

Nema Simić sreće sa izvođenjem jedanaesteraca. Nije poražen samo sa kadetima Srbije u polufinalu EP od Holandije, već i sa Milanom u UEFA Ligi mladih od Šalkea.

– Ne volim penale. U dresu Milana sam nekad i pobeđivao, ali, kad je najvažnije, uvek gubim sa “bele tačke”.

Ključan poziv Maldinija

Simića je, kao člana omladinskog pogona Štutgarta, pre dve godine pozvao Milan, tačnije Paolo Maldini.

– On je moj idol. Gledao sam kao klinac na “Jutjubu” njegove igre. Bio sam u teretani u Štutgartu kad mi je otac rekao da Maldini hoće da priča sa mnom i da me dovede u Milan. Nisam mogao da verujem. Kad sam mu čuo glas, odnosno, želju da me kupi, osećao sam se neopisivo lepo. Te trenutke nikad neću moći da zaboravim.

Veliki Paolo rekao je Simiću da se na terenu zabavlja i da je strast ključni faktor svakog uspeha.

– Njvažniji je posao, radna etika, menatlitet. Nije fudbal samo strast, već i kako i koliko radimo, kojim intenzitetom. koliko dajemo od sebe. uz maksimum svakog dana na terenu možemo da stignemo do cilja.

Debi za prvi tim Milana proletos protiv Monce ostaće u sećanju za sva vremena, iako je posle toga još pet puta oblačio dres slavnog kluba sa San Sira.

– Treći ili četvrti sam na listi namlađih debitanata kluba. Naježim se kad pomislim na taj dan, najlepši u životu. Radio sam toliko godina za to, porodica i prijatelji su me bodrili. Upamtiću da smo pobedili 3:0, dao sam i gol. Sto puta su me pitali za taj meč u Italiji, Belgiji, Nemačkoj. Veoma sam zahvalan treneru Stefanu Pioliju što mi je pružio šansu.

Anderleht je prava sredina

Odučio je, ipak, Jan Karlo da ode u Anderleht i već se izborio za mesto startera, upisao je i asistenciju.

– Klub sto odsto veruje u mene. Pruža mi šansu da napredujem i igram u kontinuitetu, što mi je najvažnije. Anderleht je top klub u Belgiji, igraćemo u Ligi Evrope. Župile liga nije laka, odlučna je za nas mlade fudbalere.

– Želim kontinuitet, želim punu minutažu, zbog sam tražio promenu i mislim da je Anderleht pravi izbor. Igramo i Ligu Evrope. Belgijska liga je veoma dobra, kvalitetna i za mladog igrača top adresa. Dobro smo počeli, nemamo poraz. Kao ekipa još rastemo jer imamo mnogo novih igrača, sve to treba da se uklopi. Protiv Dinama iz Minska za plasman u Ligu Evrope zabeležio sam i asistenciju, ali moj zadatak je prevashodno defanziva.

Internacionalno ime

Sergej i Vanja Milinković-Savić imaju dva prezimena, a Simić dva imena.

– Rođen sam u Nortingenu, u Nemačkoj. Ideja je bila da imam internacionalno ime. U Italiji sam Đankarlo, u Nemačkoj Jan karlo, u Srbiji samo Karlo. Bitno je da se razume, dobro ime za ceo svet.

Veliki uticaj Abatea

U mladom timu Milana trenirao ga je Injacio Abate.

– Mnogo mi je pomogao, veliki je profesionalac. odigrao je 400 utakmica u Seriji A, isto kao defanzivac. Mnogo mi je pomogao da napredujem. Stalno smo pričali. Analizirao je moje igre, veoma sam mu zahvalan za sve što je uradio za mene.

Neophodno konstantno usavršavanje

Trudi se Simić da ugrozi protivnički gol, odlično igra glavom, služi se obema nogama. Što se tiče mana…

– Baš su me to pitali u razgovoru za belgijsku televiziju. Teško je dati odgovor, jer svaki mladi, talentovani igrač ima kvaliteta, ali mora da radi na svim segmentima. Mogu ja da budem dobar u duelu jedan na jedan ili prilikom dugih lopti, ali sve zahteva stalno usavršavanje, naporan rad. Mislim da svaki mladi igrač mora mnogo radi na taktičkim stvarima, mi defanzivci na postavljanju, izlascima, duelima, agresivnosti. Mnogo toga dolazi i sa iskustvom, minutima provedenim na terenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here